ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Все повече британци са “за” национализация на енергетиката

режим прекъсване спиране на тока великобритания лондон

Близо половината от избирателите, подкрепящи управляващата във Великобритания Консервативна партия, се обявяват за ренационализация на енергийния сектор в страната, сочи проучване, цитирано от Ройтерс.

Правителството е изправено пред призиви да помогне на британците да се справят със сметките си за енергия, които от октомври ще нараснат с 80 процента до средно 3549 британски лири (4161 евро) годишно, заради рекордния скок на цените на газа.

Според допитване на YouGov за в. "Таймс" 47 процента от хората, които планират да гласуват за консерваторите на следващите избори, подкрепят завръщането на енергийните компании под управлението на държавата, 28 процента са против, а 25 процента се колебаят.

Цели 53 процента от хората, гласували за консерваторите на последните избори през 2019 г., са подкрепили ренационализацията.

Британските доставчици на енергия бяха приватизирани преди над 30 години от министър-председателката от Консервативната партия Маргарет Тачър. Лейбъристката опозиция вече призова за ренационализация, а сегашният й лидер Киър Стармър заяви, че парите ще бъдат похарчени по-добре, като се намалят директно сметките на потребителите.

Министърката на външните работи Елизабет Тръс, която е фаворит да наследи премиерския пост на Борис Джонсън, заяви от своя страна, че предпочита да използва данъчни намаления вместо преки плащания в помощ на британците заради кризата с нарасналите разходи за живот.

Проучването на YouGov е проведено във вторник и сряда, преди правителството да обяви поредното увеличение на сметките за енергия. То казва, че 55 процента от анкетираните са на мнение, че ще бъдат принудени да намалят или да ограничат отоплението си в близките месеци. Други 21 процента заявяват, че няма да са в състояние да отопляват жилищата си, освен в много ограничен обем, а 5 процента не мислят, че ще могат да си позволят каквото и да било отопление у дома.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *