ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Вселенската патриаршия призна Охридската архиепископия

Вселенският патриарх Вартоломей подписва в Истанбул томоса (декрета) за автокефалия на православната църква на Украйна. С този документ се формализира независимостта й от Руската православна църква

Вселенската патриаршия е признала православната църква на Република Северна Македония под името Охридска, съобщава Патриаршията на интернет страницата си.

Това е станало вчера с решение на заседание на Светия синод под председателството на Вселенския Патриарх Вартоломей. 

В съобщение под заглавие “Решения на Светия синод във връзка с църковната тема на държавата Северна Македония“, публикувано на Интернет страницата на Вселенската патриаршия се посочва:

"Светият синод, свикан днес понеделник, 9 май 2022 г, под председателството на Негово Всесветейшество патриарх Вартоломей, обсъди подробно църковния въпрос на Скопие и прецени окончателно подадените искания до Майката Църква, имайки предвид и многократните призиви на Държавата Северна Македония и реши както следва: 

Приема в общение йерархията, дейното духовенство и народа на тази църква под ръководството на архиепископ Стефан, изцелявайки раната на схизмата и поливайки с масло и вино раната на православните братя. С тази цел издава съответен патриаршески и синодален праксис. 

Остава Пресветата църква на Сърбия да се уредят с църквата на Северна Македония административните въпросите в рамките на светоканоничния ред и църковните традиции. 

Признава като име на тази църква името "Охрид" (което означава района на нейната юрисдикция само в границите на държавата Северна Македония), както е обещано писмено на Вселенската патриаршия и нейният Предстоятел, с изключване думата "македонска" или каквато и да е производна на думата "Македония".

Развоят на този въпрос, който виси от години, според гръцки източници се свързва със случващото се в Украйна и ролята, която има в него патриарха на Москва Кирил, посочва и електронното издание на вестник "Прото тема". 

Вселенската патриаршия призна църквата на Северна Македония под името “Охридска църква“ без това решение да означава предоставяне на автокефалност, коментира електронното издание на гръцкия вестник „Катимерини“. С решението в общността се приема Охридската църква, която престава да бъде схизматична, като това не означава, че й се дава автокефалност, а че минава под юрисдикцията на Вселенската патриаршия, отбелязва изданието. 

Радостна вест от Константинопол: Вселенската патриаршия призна нашата древна и възстановена Охридска архиепископия за канонична, пише на сайта на Бигорския манастир в Република Северна Македония, където новината е била посрещната със звън на камбаните на манастира. В съобщението се уточнява, че решение не означава томос за автокефалия, който официално регламентира международното име и статут на православната църква в страната, но означава, че е премахната схизмата и свещениците могат да отслужват съвместно с други поместни православни църкви, а за определяне на окончателния статут на църквата следват допълнителни преговори. 

уската православна църква излезе със становище, че признава само каноничните права на Сръбската православна църква в Северна Македония, съобщи МИА. Становището на Руската православна църква преди всичко ще вземе предвид подхода към този проблем на Сръбската православна църква, на която продължаваме да признаваме изключителните канонични права в Северна Македония, заяви секретарят на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия протойерей Игор Якимчук.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *