ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Възможно е размразяване на проекта за Транскаспийски газопровод

транскаспийски газопровод (Уикипедия)

Замразеният проект за изграждане на Транскаспийския газопровод от Туркменистан до Европа по морското дъно през територията на Азербайджан може да бъде възобновен. Това заяви днес в интервю с кореспондент на ТАСС Заур Имани, завеждащ отдела за "Рекреационна география и туризъм" в Института по география към азербайджанската Академия на науките.

По думите му, възможно е Туркменистан да възобнови проекта.

Ашхабад и Баку отдавна обмислят възможността за прокарване по дъното на Каспийско море газопровод от крайбрежието на Туркменистан до Азербайджан. Конвенцията за правния статут на Каспийско море предвижда, че такива проекти трябва да бъдат съгласувани само между страните, през чиито териториални води ще премине тръбопроводът. След подписването на тази конвенция в медиите се появиха публикации, че това споразумение дава зелена светлина за реализацията на проекта.

Единствен път за доставка на туркменистански газ на запад засега остават транзитните тръбопроводи през територията на Казахстан и Русия. В началото на миналата година вицепремиерът на Туркменистан Миратгелди Мередов заяви, че Европейският съюз е проявил интерес към проекта, предвиждащ доставката на европейския пазар на 30 милиарда куб. метра туркменистански газ годишно в течение на най-малко 30 години.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *