ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

“Агрия Груп” вече е собственик на производителя на биоетанол “Алмагест”

Производителят на етанол "Алмагест" излиза на борсата

Варненският „Агрия Груп Холдинг“ АД е приключил сделката за придобиването на производителя на биоетанол „Алмагест“ АД, обявиха от компанията, която обединява фирми, които са специализирани в агропроизводство, търговия със зърнени и маслодайни култури, съхранение, преработка, транспорт и логистика, възобновяема енергия.

На 8 февруари тази година е сключен окончателният договор за покупко-продажба на всичките 441 866 обикновени, поименни, безналични акции с право на глас от капитала на „Алмагест“ с номинална стойност 80 лева всяка, става ясно от съобщението.

На тази дата акциите са били прехвърлени от продавачите на купувача чрез регистрация на прехвърлителната сделка в „Централен депозитар“ АД в съответствие с изискванията на действащото законодателство. А „Агрия Груп Холдинг“ е придобило титулярството на правото на собственост върху 100% от акциите от капитала на “Алмагест“.

Заедно с това, акциите са прехвърлени на купувача без каквито и да е било задължения, тежести, права и претенции на трети лица заедно с всички права, които произтичат от или са свързани с тях, отбелязват от „Агрия Груп“.

Сделката е в подкрепа на изпълнението на част от инвестиционната програма на агрохолдинга в направление подсигуряване на присъствие на „Агрия Груп“ на пазара на възобновяеми енергийни източници, което е в обхвата на направленията от дейността на холдинга и в съответствие със стратегията за развитие в дългосрочен план.

Обединяването на бизнес потенциала на „Агрия Груп Холдинг“ и на “Алмагест“ би представлявало устойчив фундамент за бъдещо успешно развитие и диверсификация на бизнес направленията, които развива групата, отбелязват от купувача.

В сделката няма участие на свързани и/или заинтересовани лица.

От „Агрия Груп“ договориха тази сделка през ноември миналата година, от Комисията за защита на конкуренцията я одобри през януари тази година.

От 2009 г. работи заводът на „Алмагест“ за производство на етанол от зърнени култури на дружеството край Ихтиман. Производственият му капацитет е 30 млн. литра eтанол и 24 хил. тона високопротеинов фуражен гранулат.

“Алмагест“ развива дейност в областта на съхранението, преработката на зърнени култури (царевица и пшеница) за производство на биоетанол, ползван като заместител на бензиновото гориво в двигателите с вътрешно горене и за хранително-вкусовата промишленост и в областта на търговията със зърнени култури и произведен от тях етанол. В компанията работят 160 души.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *