ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

АЕЦ “Козлодуй” и “Фраматом” подписаха споразумениe

аец козлодуй

Първата доставка от “Фраматом” на свежо ядрено гориво за шести блок на АЕЦ “Козлодуй” се очаква да пристигне през 2025 г.

АЕЦ “Козлодуй” подписа споразумение с “Фраматом” за доставка на свежо ядрено гориво за шести блок на централата. Споразумението бе подписано от изпълнителния директор на АЕЦ-а Георги Кирков и Лионел Геф, старши вицепрезидент по горивото на компанията “Фраматом”. Миналата седмица бе подписан и договор за доставка на свежо ядрено гориво с “Уестингхаус”.

Подсигурена е работата на пети и шести блок на АЕЦ “Козлодуй” за следващите 10 години, увери служебният министър на енергетиката Росен Христов. Първата доставка се очаква да пристигне през 2025 г. “С днешното подписване на споразумението де факто постигаме пълна диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво. Диверсификация означава замяна на един с минимум два доставчика, работещи в конкурентна среда. По този начин целим сигурност на експлоатацията и сигурност на доставките, и икономически ефект”, обясни Христов. “Подобно на подхода ни при доставките на газ, изпълняваме програмата за диверсификация и в сферата на ядреното гориво. Атомната електроцентрала е перлата в нашата енергийна система, изключително важен обект. Експлоатацията на максимален капацитет е много важна за енергийната и национална сигурност на страната”, добави той. На този етап отработеното ядрено гориво може да се съхранява у нас, посочи още министърът.

Руското гориво за АЕЦ “Козлодуй” е подсигурено до 2024 година за пети блок, а за шести блок – до 2027 година. Доставката на свежо ядрено гориво за пети блок от “Уестингаус” трябва да започне през 2024 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *