ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Александър Николов: Обвиненията на прокуратурата са глупости

Александър Николов - министър на енергетиката 2021 г.

“Това, което се казва – не мога да ги дефинирам в правна форма, но в човешка форма са глупости”. Така бившият енергиен министър в кабинета „Петков” Александър Николов коментира пред NOVA повдигнатите преди ден срещу него обвинения от прокуратурата. Обвинени бяха и един от неговите заместници – Данаил Николов, както и бившият шеф на “Булгаргаз” Людмил Йоцов. Причината – нанесени вреди на държавния газов доставчик в размер над 88 млн. лв. Тримата са с мярка за неотклонение – “подписка”.

Николов е категоричен, че в началото на войната в Украйна българският потребител е плащал най-евтин газ, “въпреки че консумацията в България зависеше над 90% от “Газпром Експорт, а тази зависимост по думите му е била целенасочено причинена от предходни правителства. Причината да се спре газът за България и Полша е, че тогава изтичаха договорите и на двете държави, твърди той.

“Ако можеше да е по-евтино количеството, което е закупувано тогава, как така България в цяла Европа плащаше най-евтиния природен газ”, попита бившият министър, като призова да бъдат разгледани търговите и търговските процедури. “Ако “МЕТ Енерджи” са правили нещо, което е нередно, защо и към момента доставят на “Булгаргаз”? Благодарение на неадекватното поведение през последните няколко месеца всъщност се случва така, че търговци като “МЕТ” и не само, печелят пазарен дял в България. Те го печелят за сметка на “Булгаргаз”, посочи още Николов.

В писмена позиция до NOVA от “МЕТ България” заявиха, че компанията винаги е действала в съответствие с всички аспекти на закона и регулациите. Компанията е напълно независима и не обслужва интересите на трети страни нито тук, нито в която и да е друга страна, на която “МЕТ” оперира”, се казва още в позицията.

По думите на ексминистъра обвинението срещу него е било повдигнато, без да са изготвени всички материали по делото. “Ясно е защо става – влиза се в предизборна кампания”, смята той. Бившият енергиен министър обяви, че предпочита да има проблеми с прокуратурата, но да знае, че в миналото си е свършил работата и не е ощетил държавата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *