ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

През 2022 г. “Алтерко” надхвърля прогнозирания ръст на приходите

зала на фондова борса акции пари

„Алтерко“ АД, производителят на IoT продукти за интелигентен дом (Интернет на нещата), продължи растежа си през финансовата 2022 година, като въз основа на предварителни данни надхвърли прогнозния ръст на приходите. Отчетената печалбата преди лихви и данъци (EBIT) е в рамките на прогнозния диапазон при засилени инвестициите в по-нататъшно разрастване на дейността според планираното.

„Алтерко“ достига 58.2 на сто ръст на консолидираните приходи от дейността до 48.1 млн. евро (94.1 млн. лева) през дванадесетте месеца на миналата година. Приходите от продажба на стоки и продукция възлизат на 47.6 млн. евро (93.1 млн. лева)*, нараствайки с 58.2 на сто.

Печалбата преди лихви, данъци, и амортизация (EBITDA) е нараснала непропорционално с 9.5 на сто до 10.9 млн. евро (21.4 млн. лева) в резултат на засилените инвестиции в разрастване на дистрибуторската мрежа и структурите за научно-изследователска и развойна дейност.

Печалбата преди лихви и данъци (EBIT) е нараснала с 10.3 на сто до 10.4 млн. евро (20.4 млн. лева)*. Нетният резултат на Групово ниво се увеличава с 9.7 на сто до 8.9 млн. евро (17.4 млн. лева)* въпреки отрицателния специален ефект от отписването на вземания.

Забелязват се тенденции като увеличаване на неразпределената печалба и намаляването на нетекущите банкови заеми с една четвърт до 0.9 млн. евро (1.8 млн. лева), чийто положителен ефект е намален от изплащането на дивидент, бонуси към персонала и промени в митните сборове.
Нетният паричен поток от оперативна дейност отразява, по-конкретно, увеличаването на материалните запаси, съответстващо на по-високите приходи от продажби, и авансовите плащания към доставчиците с цел проактивно справяне с потенциални забавяния във веригите за доставки. Паричните средства са намалели, но гарантират достатъчна основа за финансиране на по-нататъшния растеж, уточняват от компанията.

“След големия успех на нашите продукти и услуги, които пуснахме на пазара през изминалата 2022 финансова година, със сигурност няма да забавяме темпото и през 2023-а. През януари вече представихме пет нови продукта на изложението CES в Лас Вегас, а графикът ни остава натоварен. Най-вече ще станем свидетели на пускането на устройства, които използват Bluetooth протокол за още по-дълъг живот на батерията, допълвайки съществуващите ни Wi-Fi продуктови линии по още по-енергийно ефективен начин“, коментира Димитър Димитров, изпълнителен директор на Allterco JSCo. И допълни: „Особено сме развълнувани обаче от днешното пускане на новото ни приложение за управление на енергията Shelly Smart Control, достъпно, за сваляне в магазините за мобилни приложения. То ще замести настоящото ни приложение Shelly.Cloud, предлагайки много нови функции и ще отключи постоянни приходи от допълнителни услуги по-късно тази година.”

Според Волфганг Кирш, изпълнителен директор на “Алтерко” АД, през изминалата финансова година е надхвърлена прогнозата за приходите с ръст във всички продуктови категории и на всички регионални пазари. А инвестициите в разширяването на регионалните ни екипи по продажби, увеличаването на капацитета за научноизследователска и развойна дейност и развитието на професионалния пазар вече се отплащат.

„С оглед на големия обем на поръчките сме уверени за текущата фискална година. За цялата 2023 г. очакваме ръстът да бъде в съответствие с предходната година. Като държим разходите си под контрол в условията на многобройни икономически предизвикателства, очакваме инвестициите ни да продължат да увеличават добавената стойност, което да се забележи чрез подобрение на маржовете на EBITDA и EBIT”, прогнозира той.

„Алтерко“ АД е технологичен холдинг, чиято основна дейност е фокусирана върху иновацията чрез разработването на нови технологии, производството и дистрибуцията на IoT продукти. Групата се състои от пет дъщерни дружества и има офиси в България, Германия, Китай и САЩ.

Акциите на дружеството се търгуват на „Българска фондова борса“ от декември 2016 г. и на Франкфуртската фондова борса от ноември 2021 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *