ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

АмЧам и посланик Херо Мустафа обсъдиха перспективите за трансформация и растеж

Американска търговска камара в България и Херо Мустафа, посланик на САЩ в България, обсъдиха перспектива за стратегическа трансформация и растеж на страната при наличие на споделена визия за надграждане на партньорството между двете държави. Събитието се състоя в „Гранд Хотел Милениум София“ и посрещна над 150 представители на членовете на Камарата.

Днес Американска търговска камара в България домакинства прощален обяд с Херо Мустафа с членовете на организацията.

„През последните три и половина години ние имахме възможността да се наслаждваме на компанията и да работим заедно с голям приятел на България. Отдадеността, посветеността, ориентираният към резултати подход и енергията на посланик Мустафа вдъхновиха много хора в страната. Радостни сме, че наред с това множество от хора и организации, се нарежда и Американска търговска камара в България“, отбеляза Оливие Маркет, президент на Камарата при откриване на събитието.

Той изброи част от върховите моменти от съвместните инициативи, които Американска търговска камара, заедно с посланик Мустафа и нейният екип осъществиха по време на нейния мандат.

2019 г. – Американска търговска камара в България организира заедно с Търговската камара на САЩ бизнес кръгла маса с висши представители на 14 американски корпорации с българската делегация, като част от програмата на Официалната визита на тогавашния министър-председател на Република България в САЩ.

2020 г. – Кампания „Заедно срещу Covid-19“, която се осъществи заедно между Посолство на САЩ, Фондация „Америка за България“, Български дарителски форум и АТК. Благодарение на членовете на Камарата се събраха над 1 милион лева, които бяха разпространени по прозрачен начин на 112 организации в цялата страна.

2021 г. – Среща на върха и бизнес форум на Инициативата „Три морета“ – където АТК беше съорганизатор на бизнес-форума и заедно с Посолство на САЩ помогнаха да се създаде програмата на събитието. Заедно те работиха като истински партньори на българските институции в търсенето на решения в енергетиката и диверсификацията на източниците, дигиталната трансформация и свързаността, и иновациите.

2022 г. – Инициатива „Заедно с Украйна“ – веднага след избухването на непредизвиканата война на Русия срещу Украйна, Посолство на САЩ, Фондация „Америка за България“ Ню Бояна Филм Студиос, Американски университет в България, Американски колеж в София и много от членовете на АТК обединиха сили, за да окажат подкрепа на избягалите от войната украински граждани, потърсили убежище и подслон в България.

Темата „Върховенство на закона“ – АТК и Посолство на САЩ организираха серия от срещи, уебинари, обучения по темата и в частност по FCPA, за да повишат информираността на членове и бизнес общността за важността на темата. Най-скорошният пример за това, бе речта на посланик Мустафа по време на съвместната конференция „Върховенството на закона и бизнес средата в България“, 20.01.2023 г., на която тя говори открито за липсата напредък в тази област.

„Изключително сме горди, че бяхме домакини на първото публично събитие, на което посланик Мустафа участва и това бе с членове на Американска търговска камара. Днешното събитие е своеобразен „финал на мандата й“ с нашата Камара. Ценим много тези изключителни моменти и гледаме с оптимизъм да продължим това важно партньорство със следващия посланик на САЩ в България“, посочи Оливие Маркет, президент на Американска търговска камара.

Говорейки за символика, Оливие Маркет посочи, че подобни събития изграждат мостове по множество начини и посоки: на първо място, те градят връзки между Камарата и нейните членове; второ – те правят връзка между самите посланици на САЩ у нас и техните основни приоритети и не на последно място – те показват на различните заинтересовани страни на Американската общност в България, че тя е силна, защото е обединена.

„САЩ и България заедно постигнаха толкова много през последните години и по-конкретно успяха да доразвият нашето търговско и икономическо партньорство. Горда съм от работата, която Американска търговска камара в България извърши в подкрепа на бизнес интересите на САЩ и в опитите да промотира подобряване на бизнес среда, която ще привлече повече и по-разнообразни инвестиции. По този начин ще се създаде едно по-добре обезпечено икономическо бъдеще на България“, посочи Херо Мустафа по време на нейната реч пред членовете на Американската камара.

Американската търговска камара в България (AmCham Bulgaria) е гласът на Трансатлантическата икономика в България вече над 28 години. Тя обединява близо 330 американски, мултинационални и български компании с доказана репутация.

Камарата членува в обединението на Американските търговски камари в Европа (ACE, AmChams in Europe), партньор е на Търговската камара на САЩ (U.S. Chamber of Commerce) във Вашингтон. Подкрепя Инициативата „Три морета“ от 2019 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *