ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Белият дом подкрепя петролен проект в Аляска?

Администрацията на американския президент Джо Байдън е напът да одобри съкратен вариант на петролния проект “Уилоу” на “Коноко Филипс” за добив на черно злато в Северозападна Аляска. Което би било удар срещу природозащитниците, които възразяват, че светът не може да си позволи да изгори 600 млн. барела, колкото се очаква да е добивът от полето.

В току що приключило проучване на Бюрото за управление на земите към американското министерство на вътрешните работи за влиянието на евентуалните петролни кладенци върху околната среда, което се очаква да бъде огласено онлайн на 1 февруари, се посочва, че е по-добре да се изпълни план за добив на петрол, ограничаващ компанията до три сондажа вместо предложените пет в полето “Уилоу” в Националния петролен резерв-Аляска.

Публикуването на анализа на околната среда ще даде ход на евентуалното одобрение на проекта в рамките на 30 дни. Окончателното решение ще е на министъра на вътрешните работи Деб Халанд, която може да наложи допълнителни условия, ограничаващи още повече сондирането и дейността в полето.

Американското правителство и “Коноко Филипс” не са коментирали официално новината.

Огласяването на анализа ще е критичен крайъгълен камък за проекта на стойност 8 млрд. щ. долара, по който ще могат да се добиват по 180 хил. барела черно злато на ден и да се нагнетява свежо гориво в “Трансаляска” – главният петролопровод, свързващ нефтените находища в северна Аляска с пристанище Валдез, от където горивото се превозва до рафинериите в Континентална Америка. Шефът на “Коноко Филипс” пък вече предупреди, че ограничаване на сондажите до два броя няма да е икономически ефективно.

Проектът е политически обременен за Белия дом след като президентът Байдън очерта преход от изкопаеми към възобновяеми енергийни източници и същевременно поиска от американските петролни компании да произвеждат по-големи количества суров петрол.

Природозащитниците пък твърдят, че нови индустриални петролни дейности в Аляска ще застрашат сериозно естествената среда на дивата природа и че отделените въглеродни емисии ще затоплят допълнително планетата. Те определят “Уилоу” като лакмусов тест за климата.

Според запознати с темата лица, окончателната оценка на Бюрото за управление на земите следва проект, реализиран през миналата пролет. Предпочитаният сценарий е той да бъде сведен до три сондажа, като се намали и броя на прокараните пътища, петролопроводи и друга наземна инфраструктура. С което на практика се скъсява времетраенето на строителните дейности и се смекчава потенциалното вредно влияние върху канадските елени, жълтоклюнестите полярни гмурци и други животински видове.

Дори при този вариант, предишните оценка на агенцията са, че произведеният петрол може да достигне 614 млн. барела в рамките на 31 години – по-малко от 3% под предвидените 629 млн. барела в по-големия проект от пет сондажа на “Коноко Филипс”. Което на практика устройва фирменото ръководство.

Евентуалната зелена светлина за проекта ще бъде в разрез с решенията на администрацията на Байдън за защита на земята.

Например, през миналата седмица американското горско стопанство забрани отсичането на дървета и прокарването на ново шосе през Националната гора “Тонгас” в Аляска. Дори проектът на “Коноко Филипс” да бъде одобрен, работата ще отнеме няколко години, защото дейностите ще се осъществяват в кратки времеви периоди – от края на януари до края на април когато суровите зимни условия ще позволяват изграждането на пътища и друга инфраструктура.

Американският петролен гигант подаде заявка за разработване на проекта през 2018-а, а две години по-късно администрацията на бившия президент Доналд Тръмп я одобри. През август 2021-а обаче федерален окръжен съд отмени разрешението въз основа на заключение, че правителството не е анализирало достатъчно прецизно последствията от проекта върху климата и не е предвидило по-щадящи опции.

“Уилоу” ще се намира в североизточната част на Националния петролен резерв-Аляска, като някои дейности ще се осъществят близо до езерото Тешекпук, което осигурява жизнено важна естествена среда за водни птици, канадски елени и други диви животни. Този резерв, разположен на 23 милиона акра , е определен преди стона години за извънреден резерв за снабдяване със суров петрол на американския военноморски флот.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *