ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Бившият президент на Франция обяви размера на пенсията си

оланд

Бившият френски президент Франсоа Оланд обяви, че получава пенсия от 12 000 евро от държавата. Това той каза в ефира на радиостанцията RMC.

Според бившия държавен глава на Франция, неговата президентска пенсия е 4000 евро, но освен нея той получава около 4000 евро за работата си в Сметната палата, има и депутатска пенсия.

„Оказва се, че месечният ми доход е от 11 до 12 хиляди евро“, казва Оланд.

Средната пенсия във Франция през миналата година е 1509 евро, или 1400 евро нетен доход.

Френският премиер отказва да ревизира пенсионната реформа въпреки протестите

Френските власти няма повече да обсъждат повишаването на възрастта за пенсиониране като част от съответната реформа, заяви френският премиер Елизабет Борн, пише France Info. Според нея кабинетът се е спрял на компромисен вариант, който предвижда пенсиониране на французите при 64 години вместо сегашните 62 години.

„Това вече не подлежи на обсъждане. Пенсионирането на 64 години и ускоряването на реформите в Турен е компромис, който предложихме, след като изслушахме мненията на организациите на работодателите и профсъюзите, след като обменихме мнения с различни парламентарни групи. И, казвам ви, необходимо е да се осигури балансът на системата “, обясни Борн.

Както посочи министър-председателят на Франция, целта на кабинета на Петата република е да осигури балансирана пенсионна система в страната до 2030 година. Тя добави, че е спокойна за обещанията на редица опозиционни сили за преразглеждане на реформата след парламентарните избори през 2027 година.

„Ако парламентаристите специално искат обсъждането на този въпрос да се проведе през 2027 г., това ще бъде техният избор. Защо не ”, подчерта Борн.

По-рано беше съобщено, че големите профсъюзи във Франция обещаха да проведат масов протест срещу пенсионната реформа на 31 януари. Както беше отбелязано, организаторите очакват повече от 1 милион души да участват в акцията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *