ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Бизнес и синдикати обсъждат повишаването на минималната заплата

Автопоход КНСБ и КТ Подкрепа

За днес е насрочено онлайн заседание на Комисията по доходи и жизнено равнище към Националния съвет за тристранно сътрудничество. На него социалните партньори ще представят становищата си по повод обсъждането на проекта на правителството за вдигане на минималната работна заплата от 1 януари 2023 догодина от 710 на 770 лева.

От КНСБ вече разпространиха остра позиция, в която дават негативна оценка на предложението на правителството за това увеличение. По-конкретно синдикатите реагираха остро на доклада на Лазар Лазаров, като заявиха, че той е писан не с цел да се даде обективна оценка на състоянието на минималната заплата, а с намерението тя изобщо да не се вдигне на 850 лева.

В доклада Лазаров отчита, че средногодишно съотношението между размера на минималната заплата от 770 лв. към средната за 2021 г. е приблизително 50 процента и че това отговаря на Директивата относно адекватните минимални заплати в Европейския съюз и индикативните стойности, заложени в нея.

Посочва се, че при определянето на размер от 770 лв. от 1 януари 2023 г. са отчетени реалните параметри на макроикономическата среда, възможностите на държавния бюджет и на фирмените финанси.

С проекта на правителството се определя минималната часова работна заплата от 4.66 лв. при нормална продължителност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица.

В същото време в началото на декември размерът от 850 лева беше приет на първо четене от депутатите с промени в Кодекса на труда.

Представители на работодателските организации са против размера от 850 лева. Техният основен аргумент е, че брутната минимална заплата е с 11% по-висока, защото трябва към законово-установената стойност да се добавят и доплащанията за трудов стаж и професионален опит.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *