ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Бизнес климатът в страната се стабилизира през януари

НСИ Национален Статистически институт сграда

През януари стопанската конюнктура в страната остава приблизително на нивото си от декември 2022 г., като по-благоприятен бизнес климат се отчита в промишлеността и търговията на дребно, но при известно влошаване в строителството и в сферата на услугите.

Това показват резултати от последното проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, нараства през януари с 1,0 пункт, като последната анкета на НСИ отчита по-благоприятни оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия. Техните прогнози относно износа и производствената активност през следващите три месеца са умерени.

Основни фактори, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и недостига на работна сила, но през януари се наблюдава намаление на негативното влияние на несигурната икономическа среда.

21,8% от мениджърите в промишлеността предвиждат повишение на продажните цени, посочва НСИ.

През януари 2023 г. показателят “бизнес климат в строителството” пък се понижава с 0,8 пункта заради по-резервирани оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състоянието на предприятията им. Негативни са и мненията им относно строителната активност през последните три месеца, но има леко подобряване на очакванията им за следващите три месеца.

Основният проблем за развитието на дейността в отрасъла е несигурната икономическа среда, следван от цените на материалите и недостига на работна сила.

Строителните мениджъри предвиждат повишаване на продажните цени през следващите три месеца.

През януари съставният показател “бизнес климат в търговията на дребно” се повишава с 1,9 пункта, като подобрението се дължи на оптимистичните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест  месеци. Прогнозите им относно обема на продажбите и на поръчките към доставчици за следващите три месеца обаче са по-неблагоприятни. Това отчита бизнес проучването на НСИ.

Според търговците на дребно основната пречка за развитието на дейността в сектора е свързана с несигурната икономическа среда, следвана от недостатъчното търсене.

Съставният показател “бизнес климат в сектора на услугите” намалява през януари с 1,1 пункта, като понижението се дължи на изместване на оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на техните предприятия от “по-добро” към запазване на “същото”. Подобрява се обаче мнението им относно търсенето на услуги през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда продължава да ограничава в най-голяма степен развитието на бизнеса в този сектор, следвана от конкуренцията в бранша и недостига на работна сила.

По отношение на продажните цени в сектора на услугите 18,2% от мениджърите очакват увеличаване на продажните цени през следващите три месеца.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *