ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

БСК подкрепи предложението за минимална заплата от 770 лева 

пари

“На днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, продължило над 2 часа, Българската стопанска камара подкрепи предложението за нов размер на минималната работна заплата от 770 лв., предложен от министъра на труда и социалната политика.” 

Това обяви днес (23 декември) зам.-председателят на Българска стопанска камара (БСК) Мария Минчева. 

Тя уточни, че според БСК изменението трябва да влезе в сила в средата на следващата година. 

По предложение на БСК, през януари се очаква сформиране на работна група с участието на работодатели и синдикати, които да изработят план за прилагане на Директивата за адекватни минимални работни заплати (МРЗ). Според тях това е ясен сигнал към народните представители, че дебатът за МРЗ трябва да се състои в Националния съвет за тристранно сътрудничество, а не в Народното събрание. От БСК смятат и че промените в Кодекса на труда, отнасящи се до темата, не трябва да бъдат изобщо разглеждани.  

От своя страна работодателите са категорични, че ще инициират разговори с Европейската комисия и Международната организация на труда за действията на българската държава, в лицето на българския парламент, в случай на реализиране на тази или подобни законодателни инициативи, които тотално подменят целите и духа на директивата и международните стандарти в трудовото законодателство, подкопават и обезсмислят социалния диалог. 

Директивата на Европейския съюз изисква държавите членки, които имат законова минимална заплата, да въведат процеси, които да гарантират, че МРЗ е адекватна. 

Директивата цели гъвкавост, за да може минималната заплата да бъде преразгледана, ако обстоятелствата се променят, например поради инфлация. Директивата предлага държавите членки да използват референтни стойности от 50% или 60% от средната брутна заплата. 

По данни на Националния статистически институт (НСИ) за септември 2022 г. средната брутна работна заплата е 1787 лв., което означава, че МРЗ трябва да бъде над 893 лева. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *