ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

България няма да доплаща за газовата връзка с Гърция 

газова връзка

Министерството на енергетиката заедно с мениджмънта на дружеството АйСиДжиБи АД проведе преговори с изпълнителя на строителството на междусистемната газова връзка Гърция–България “Авакс”. Те постигнаха договореност за признаване на пълния размер дължими неустойки към АйСиДжиБи АД.  

“С това споразумение приключваме няколкомесечните напрегнати преговори. Гръцката страна имаше претенции за десетки милиони, свързани според тях с допълнителни дейности по строежа и увеличението на цените. Нашите насрещни претенции са свързани с компенсации във връзка със забавяне на строителството”, обясни министър Христов.  

По думите му успехът се дължи на изключителната техническа и юридическа подготовка по всички спорни въпроси, както и на прозрачния и конструктивен подход при отстояването на позицията на България. 

След активни преговори е постигнато споразумение, което изцяло защитава интересите на ICGB и България. Договорът с гръцката “Авакс” подлежи на индексиране съгласно Закона за обществените поръчки и приетата процедура, която се прилага при всички договори, засегнати от инфлацията и пандемията от COVID – практика, наложена и в България, и в Европа.  

“Ние защитихме позицията, че тази индексация напълно урежда всички претенции, свързани с инфлацията, и допълнителни плащания не са дължими. Техническите експерти отхвърлиха всички искания за приемане на допълнителни обеми от извършена работа.

След тази стъпка “Авакс” оттегля всичките си претенции и поема ангажимент да изплати компенсацията за забавянето. Със споразумението се избягва последващ евентуален арбитраж, който би струвал милиони в адвокатски разходи и технически експертизи и би бил с неясен резултат”, допълни министър Христов.  

От АйСиДжиБи АД заявиха, че детайлите остават конфиденциална информация, но изразиха удовлетворение от приятелското решаване на спора и постигнатите договорености, които успешно защитават интересите на оператора. 

Споразумението следва да се одобри от акционерите в АйСиДжиБи.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *