ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

България няма да приеме еврото от 1 януари 2024 година

Росица Велкова

България няма да приеме еврото от 1 януари 2024 година. Причината е, че изоставаме с приемането на необходимите законопроекти и не отговаряме на критерия за инфлацията. Това обяви служебният финансов министър Росица Велкова. На брифинг в ресорното ведомство тя информира за изпълнението на решението на парламента за ускорение на подготовката за присъединяване на страната ни към еврозоната. “Служебното правителство засили разговорите с Европейската комисия и със страните от еврозоната. Бяха сформирани работни групи между Министерството на финансите и Еврокомисията. Ускори се работата на всички междуведомствени групи”, посочи Велкова.

На 6 декември 2022 г. в Брюксел е подписан меморандумът за започване на производството на евромонетите. Изготвени са комуникационната стратегия и концепцията за Закона за еврото. Подготвено е национално представително проучване за обществените нагласи. Разработени са и проектите на закони, касаещи ангажиментите на България в присъединяването на страната към Валутния механизъм 2. Проведени са редица срещи с посланици на страните – членки на еврозоната, в България, поясни министърът.

На 13 февруари обаче не е имало изслушване в еврогрупата, тъй като европейските ни партньори считат, че имаме изоставане в законодателната част, свързана с приемане на необходимите законопроекти. Това са промените в Кодекса за застраховането, Закона за мерките срещу изпирането на пари. Двата законопроекта са внесени в Народното събрание на 12 декември 2022 година, както и измененията в Търговския закон в областта на несъстоятелността – той е внесен на 24 октомври 2022 година.

България ще подаде конвергентен доклад в момента, в който изпълним ангажиментите и бъдат приети законопроектите, които служебното правителство отново ще внесе в новия парламент, и се приемат необходимите промени в Закона за БНБ. Страната ни трябва да приеме четири законопроекта и да постигне и критерия за инфлацията. Според него кандидатстващата държава трябва да има ценова стабилност и средният темп на инфлацията за период от една година преди осъществяването на прегледа на резултатите да не превишава с повече от 1,5 %. Ако в края на юни или юли покрием критериите, би могло да подадем веднага доклад, а не да изчакваме редовния. Това означава, че бихме могли да бъдем присъединени към еврозоната в срок не по-късно от 1 януари 2025 година. Няма законово изискване въвеждането на единната европейската валута да е от януари, може да е първо число на друг месец, каза още финансовият министър, допълвайки, че това може да стане и по Великден следващата година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *