ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

България иска от ЕК да бъде прекратена покупката на COVID ваксини

Министерство на здравеопазването Асен Меджидиев

България иска от Европейската комисия да бъде прекратена покупката на COVID ваксини. Tова обяви пред БНТ служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев. Според него интересът към ваксините в момента е нулев и се налага да бъдат бракувани огромни количества. “Ние не само имаме ваксини за бракуване, ние бракувахме големи количества. Предстои да бракуваме тази година още 2,8 млн. ваксини. Това е огромен финансов ресурс. В България е видимо, че COVID ситуацията отмина. Второ, всички експерти коментират, че новият тип на вируса заобикаля тези ваксини. Третият въпрос е, че ние трябва да закупуваме бустерни дози. Ние имаме ниско ваксинационно число. На кого да ги прилагаме тези бустерни дози”, попита той.

По думите на министъра масовото негативното отношение към COVID ваксините е довило до друг проблем от задължителния имунизационен календар. “Имаме отказ от желание за ваксинация срещу морбили. Ние трябва да мислим как да вкараме ваксинацията за варицела. Това са сериозните проблеми в момента за мен като министър на здравеопазването”, каза Меджидиев.

“За тези седем месеца проблемите, които реши служебното правителство специално в сферата на здравеопазването, са много. Гордея се, че направихме неща, които някои редовни кабинети не са ги правили”, изтъкна ресорният министър. “Коригирахме възнагражденията в спешната помощ и в регионалните здравни инспекции. В процес е остойностяването и на лекарския труд. Спешната помощ по въздуха и изграждането на Националната детска болница, майчиното и детското здравеопазване бяха само артикулирани от политическите формации, а тогава имаше редовни кабинети. Нашето правителство стартира проекта за Националната детска болница след много години само говорене”, изброи той.

За спешната помощ по въздуха Меджидиев отбеляза, че преди две седмици са подписани документите с италианската фирма за доставката на шест хеликоптера, като първият ще бъде получен на 15 декември. “Това са усилия на цялото правителство и наистина ще имаме спешна помощ по въздуха, която ще е напълно безплатна за всички българи”, допълни здравният министър и изрази надежда до два месеца да са готови и с обучението на медицинските екипи.

“Италианските хеликоптери ще се получат по Плана за възстановяване и устойчивост. Прави се и допълнителен лизинг и още през летните месеци ще дойдат два хеликоптера, които ще са с екипи, пилоти и техници и тази помощ ще стартира още през лятото”, подчерта министърът. Уточняват се и площадките, на които ще кацат хеликоптерите. “Първоначално хангарите, където ще са базирани тези хеликоптери са в Долна Митрополия и “Враждебна”. Отделно във всички големи болнични комплекси се подсигуряват и хеликоптерни площадки за кацане. Ще има и Национален координационен център за полетите, уточнен е и е към Министерството на здравеопазването”, поясни Меджидиев.

Той припомни, че преди седмица е дадено началото на проекта за детска болница в Бургас, а преди десетина дни беше направена първата копка на нов детски комплекс в УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив. “Тук вече говорим за майчиното и детското здравеопазване като национален приоритет, това е стратегията на държавата. Това е националната ни сигурност. Теренът, който избрахме за изграждането на Националната детска болница, е уникален – това са 41 декара с минерален извор. Там ще се прави не само детска болница, а болница от най-модерен тип”, посочи още здравният министър.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *