ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Ще наложим вето на санкции срещу Русия за ядрената енергетика

Румен Радев

“България не може да приеме европейски санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика, защото това ще повлияе пряко на нашата енергетика. Ако се стигне дотам, страната ни ще наложи вето.” Това заяви президентът Румен Радев преди извънредното заседание на Европейския съвет, което се провежда на 9 и 10 февруари в Брюксел. “Отчитаме всички възможни области, където това може да стане, но там, където са застрашени нашите интереси, особено в областта на ядрената енергетика, ние сме много внимателни и следим нещата”, подчерта държавният глава.

В заседанието в Брюксел ще участва и украинският президент Володимир Зеленски, който се очаква да проведе среща с всички европейски лидери по групи и да поиска още оръжие за Украйна. “Служебното правителство изпълни решението на Народното събрание да се изпрати въоръжение от резервите на българската армия. Надявам се правителството да прояви разум и в бъдеще това да не се допуска”, каза по този повод Радев. И изтъкна, че България ще продължи да помага на Украйна и украинските бежанци у нас, но е време да се набележат мерки за прекратяването на конфликта. На заседанието на Европейския съвет президентът ще призове ЕС да използва цялата си сила и инструменти за фокусиране на дебата в посока преустановяване на военните действия. “Все по-рядко чувам призиви за мир, а само за победа, без някъде някой да е дефинирал какво значи победа”, допълни той.

Пред Европейския съвет държавният глава ще постави извънредно проблема с нарасналата агресия и ескалираща антибългарска кампания в Северна Македония. Той ще поиска ЕС да наложи мониторинг, който да гарантира спазването на правата на македонските българи. “Антибългарската кампания в Северна Македония вече води до престъпления от омраза – палежи и стрелба срещу български клубове, физическо насилие. Очаквам категорична и институционална реакция от властите в РСМ и незабавни действия за разкриване на извършителите. За съжаление, към момента не виждам политическа воля и е налице разминаване между политическите амбиции и поетите ангажименти от страна на Северна Македония и реалността, в която живеят македонските българи там. Отричането на съществуването на тези проблеми само отлага решението, води до още престъпления и усещане за безнаказаност и само стимулира престъпленията от омраза”, категоричен е Радев.

Основните теми, които европейските лидери се очаква да обсъдят на извънредното заседание на Европейския съвет, са Украйна и Русия, както и икономиката и миграцията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *