ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Винопроизводителите от Бордо ще изхвърлят вино заради свитото търсене

Божоле нуво е червено вино

Винопроизводителите във френския регион Бордо настояват за обезщетение от правителството за излишното непродадено вино, което ще трябва да източат. Това съобщава The Guardian.

Според собствениците на винарни, търсенето и цените на техните продукти са се сринали поради свръхпроизводството и променящите се потребителски навици на французите.

Твърди се, че потреблението на вино във Франция е намаляло с две трети през последните 60 години. Това важи особено за червеното вино. Проучване, проведено през ноември миналата година, показа, че през последните десет години количеството на изпитото червено е намаляло с 32 на сто, а повечето от отказалите напитката са хора на възраст от 18 до 35 години. Причината за това е намалената консумация на червено месо, намаляването на хората, които вечерят със семейството, както и увеличаването на броя на домакинствата с един родител, който не пие сам.

Освен това пазарът на безалкохолни напитки се разраства бързо във Франция.

Дидие Кузинез, говорител на винарните Gironde, коментира, че около една трета от 4000-те винарни в района са изправени пред трудности. „Независимо дали правя вино, добро или лошо, не мога да го продам. Хората пият други напитки. Те предпочитат бира или сода пред виното“, казва той пред френска телевизия.

Производителите на вино в Бордо предлагат да закрият 10 процента от своите 15 000 хектара лозя и искат 10 000 евро компенсация от правителството за всеки унищожен хектар.

Официално разрешените сортове за отглеждане в Бордо са каберне совиньон, мерло, каберне фран, пти вердо, малбек и карменер за червени вина и семийон, совиньон блан и мускадел за бели вина. Едно „Бордо“, независимо дали е червено или бяло, традиционно е купаж.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *