ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Вносът от трети страни е двойно по-висок от износа

Пристанище

Страните извън Европейския съюз остават важен търговски партньор за страната ни.

През октомври износът на стоки от България за трети страни нараства с над една трета спрямо същия месец на миналата година и е в размер на 2.62 млрд. лева. Това става ясно от данните от националната статистика.

В периода между януари и октомври експортът на български стоки за държавите извън ЕС се увеличава с 37 на сто на годишна база и е на стойност 26.20 млрд. лева.

Основни търговски партньори на България през изминалине десет месеца са Турция, Сърбия, Украйна, Съединените американски щати, Република Северна Македония, Обединеното кралство и Китай. Всички те формират 51.5% от българския износ за трети страни.
С изключение на Китай, с всички тях имаме ръст на износа. Най-голям е той към Украйна – със 148.4 на сто, до 1.66 млрд. лева. Турция остава най-големият пазар за българските стоки. За южната ни съседка е заминала продукция за 4.68 млрд. лева, което е ръст от 34 процента.

От данните от статистиката става ясно, че расте и експортът ни към Русия, макар и само с 10.9 на сто, а изнесените стоки са на стойност 768.3 млн. лева.

Експортът към Китай се свива с 34.2 на сто, като стоки само за 1.20 млрд. лева са изпратили българските фирми в тази посока.

През периода януари – октомври най-голям ръст в сравнение със същия период на 2021 г. е отбелязан в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (+228.2%).

Най-голям е спадът в сектор „Артикули, класифицирани главно според вида на материала“ (-5.4%). В него се включват: обработени кожи и артикули от тях, н.д.; артикули от каучук; артикули от корк и дървен материал (изключение мебели); хартия, картон и артикули от хартия и картон; текстил и артикули от текстил (изключение облекло); продукти от други неметални минерални суровини; чугун и стомана; благородни и други цветни метали; други артикули от метал.

През октомври

вносът на стоки в България от трети страни нараства

с двойно по-висок темп – 63.4 на сто, спрямо същия месец на миналата година и е в размер на 4.5 млрд. лева.

Импортът за десетте месеца се увеличава с 66.6 на годишна база и е на стойност 40.83 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Украйна. Всички те държат 64.25 на сто от общия внос у нас.

Импортът от тези търговски партньори продължава да расте. Най-висок е той от Украйна – със 105.8 на сто, и възлиза на 2.73 млрд. лева.

От Русия вносът също е нараснал – със 120.8 са сто до 10.04 млрд. лева.

Външнотърговското салдо (износ FOB – внос CIF) с трети страни през периода януари – октомври е отрицателно и е в размер на 14.62 млрд. лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *