ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Водевилът “Мария Луиза” – спектакъл без край

 Водевилът със светлото бъдеще на къпалнята „Мария Луиза“ в столичния парк “Борисовата градина” продължава вече 20 години. Този път прехвърлянето на топката между институциите за титаничната им безотговорност е посветено на незаконното изсичане на два декара с 60-80 годишни дървета, но дори и за десетина храсталака да ставаше дума, изводът пак щеше да си е същия: разградената държава е като орташката коза – вълци я яли…

Каквото и да мислят за себе си т. нар. отговорни лица, инфантилните им полуобяснения вече цяла седмица, доказват едно единствено нещо – свършената институционална безпомощност на държавата да озапти престъпното “съешване” на софийските общинари с един от най-ярките представители на българското задкулисие.

След серията от истини и полуистини, леещи се от устите на хората, които би трябвало да контролират случващото се в най-големия столичен парк,

казусът с безогледната сеч край бившата къпалня

отново бе прехвърлен за решаване в прокуратурата и МВР .

Столична община, която поне на книга все още се води съдружник в търговското дружество “Парк Мария Луиза” – чрез фирмата си „Софийски имоти“ – и която отдавна играе по свирката реалния собственик на комплекса – Румен Гайтански-Вълка, отигра деликатната ситуация с глоба от 100 000 лева. Не заради нещо друго, а заради липса на разрешение за изсичане точно на тези два декара.

Смехотворното обяснение, че шефовете на дружеството не знаели какви точно дървета са изсечени, защото били възложили тази работа на една “специализирана” фирма – ДЗЗД “Грийн Партнърс”. А тя – о, чудо на чудесата! – отново се оказа свързана с Румен Гайтански-Вълка и по някаква дивна случайност от години има договори със Столична община

за почистване и сметосъбиране в шест софийски района!

Очевидно това „сътрудничество“ между столичното кметство и една от десните ръце на почетния председател на ДПС Ахмед Доган – Гайтански, достатъчно добре му е постлало алеята, по която той така да разигра коня си, че накрая да построи в парка каквото си иска – къпалня, хотел, паркинг…, а защо не и мол?

За това говори новоучреденото – на 15 декември 2022 г. дружество “Аква парк Мария Луиза”, ЕАД, еднолична собственост на Гайтански. При първоначалната регистрация, дружеството е вписано с капитал от 50 000 лв., но след по-малко от месец – на 11 януари, с решение на собственика му –

капиталът е увеличен само с… 11.5 милиона лева.

И за най-малко запознатите става ясно, че това е направено с една очевидна цел – реализиране на бъдещи строителни мераци, които нямат нищо общо със запазването на “Борисовата градина” в днешния й защитен вид. И които са единствената логична причина, поради която приключването и приемането на Подробния устройствен план на терена се протака вече… десетина години.

Всъщност, намеренията на инвеститора станаха ясни още през лятото на миналата година. Те разбира се минаха под надслова

„възстановяване на къпалнята „Мария Луиза“ и връщането й на столичани”.

По това време директорът на „нови проекти“ в дружеството „Парк Мария Луиза“ Тодор Тодоров обясни, че идеята е къпалнята да бъде възстановена в реалните ѝ граници.

Тук е моментът да припомним няколко… показателни факта от далечното и не толкова близкото ни минало.

Бившата вече къпалня “Мария Луиза” съществува от 1938 година. Проектирана е от арх. Борис Далчев – брат на писателя Атанас Далчев, площта й е 35 300 кв. метра, а капацитетът – 5000 души.

Като прибавим тук и “инфраструктурата” – четирите басейна (единият от тях – с олимпийски размери), кулата за скокове, трибуните, кафенетата и ресторанта – съвсем основателно за времето си Къпалнята е била известна като

най-големият градски плувен комплекс на Балканите.

Както се казва по друг повод, онова, което комунизмът не можа или не пожела да съсипе, успя го свърши демокрацията в нейния уродлив български вариант.

В случая става дума за престъпната “приватизация” на стотици златни парцели и терени,

буквално откраднати чрез скандалната общинска фирма “Софийски имоти”.

В “спортния бранш” първопроходник бе сделката със стадион “Славия”, подарен на силовата групировка “СИК” (чрез “подялбата” на едноименния футболен клуб).

Къпалнята “Мария Луиза” бе подарена на конкурентите от “ВИС-2” през 2003 г. по добре изпитаната схема на

“златна” апортна вноска срещу миноритарен пакет акции

в съвместното АД. По линия на общината тартори на далаверата бяха Тошко Добрев – шеф на “Софийски имоти”, и Антоан Николов – председател на Столичния общински съвет.

За да изглежда всичко като истинско, съдружник на “Софийски имоти” в регистрираното през май 2003 г. “Парк Мария Луиза” АД – при това с 51% от акциите – става никому неизвестната фирма “Енджел”. Става дума за ООД, в което едноличен собственик – с 80% от дяловете – е

“ВАИ Холдинг” на “висаджиите” Георги Илиев и Николай Цветин.

Третата фирмено-собственическа метаморфоза на къпалнята започва след разстрела на Георги Илиев през август 2005-а.

Отначало – с арестуването на топ сикаджиите Красимир и Николай Маринови (Големия Маргин и брат му – Малкия Маргин) по обвнения за три измислени атентата.

След това – с деликатната “миграция” на сикаджииските концесионери на столичния боклук – “Волф” и “Дитц” към Румен Гайтански-Вълка, и

вкарването на “волфаджията” Николай Проданов в управата

на “Парк Мария Луиза”.

А накрая – с триумфалната подялба на контролния пакет акции (51.1%) между фирмите „Карплеон“ ЕООД и „Юромарк асет мениджмънт“ ООД, които по един или друг начин са пряко свързвани с новия властелин на боклука и чистотата в София Румен Гайтански-Вълка.

Интересно минало, нали? Какво ли ще е бъдещето на неговия фон? Ако съдим по анонса от миналото лято арх. Невена Русева – директор проекти в проектантско бюро “ДЕСЕТ, което беше ангажирано с проектите за възстановяване на къпалнята, целта била тя да бъде възстановена в пълния й блясък.

Ако трябва обаче да прогнозираме с оглед досегашните модели, по които Гайтански движи бизнесите си, най-вероятно…

всички прогнози – особено светлите – ще претърпят пълен провал.

И никой не би трябвало да се учудва, защото, след като успя да превърне разрушена работилница в хотел ( за градежите в ловно стопанство „Искър” иде реч), дали можем да отгатнем какво ще поникне пред очите ни при „възстановяването“ на къпалнята?

Така че предложението ни е залаганията да са в по-друга посока. Примерно – как ще реагира Столична община – като миноритарен собственик на къпалнята – ако Вълка построи в сърцето на “Борисовата градина” 5-етажен мол, в който има четири басейна, кула за скокове във вода, пет кафенета и два ресторанта на открито?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *