ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

В момента в АЯР не е постъпвало заявление за лицензиране на горивото на Уестингхаус

аец козлодуй

Към момента в Агенцията за ядрено регулиране не е постъпвало заявление за лицензиране на горивото на “Уестингхаус”, заяви председателят й Цанко Бачийски в интервю за БТА.Продължителността на процеса на лицензиране зависи преди всичко от пълнотата и качеството на представената оценка за безопасност. Ако към настоящия момент доставките на свежо ядрено гориво бъдат спрени, то пети блок е обезпечен до 2024 г., а шести блок – до 2027 г., отбелязва Цанко Бачийски.

Припомняме, че АЕЦ “Козлодуй” ЕАД и “Уестингхаус Електрик Швеция АВ” подписаха договор за доставка на свежо ядрено гориво за 5-ти блок на атомната ни централа на 22 декември миналата година в София.

Споразумението е в изпълнение на съгласуваната с Агенцията по доставките (ESA) към ЕВРАТОМ програма на АЕЦ “Козлодуй” за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво и в съответствие с решението на Народното събрание от 9 ноември 2022 г. за ускоряване на процеса за осигуряване на алтернативен доставчик. Договорът бe подписан от Георги Кирков, изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй”, и Азиз Даг – управляващ директор на “Уестингхаус Електрик Швеция”.

Тогава изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй” заяви, че така се слага краят на една почти десетгодишна история, която е завършила добре. Благодарение на съвместните усилия най-накрая е направена една реална стъпка към диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво. А по думите на Кирков по този начин се гарантира сигурността на българската атомна централа.

Срокът на договора с “Уестингхаус“ е за 10 години. А министърът на енергетиката Росен Христов уточни, че договорът не включва извозването на отработеното ядрено гориво.

На 30 декември пък АЕЦ “Козлодуй” и компанията “Фраматом” (Framatome GmbH) също подписаха споразумение за доставка на свежо ядрено гориво за шести блок на атомната централа. То беше подписано от изпълнителния директор на АЕЦ “Козлодуй” Георги Кирков и Лионел Геф – старши вицепрезидент по горивото на “Фраматом”.

Тогава служебният енергиен министър посочи, че срокът на договора е 10-годишен. А първата доставка на свежо ядрено гориво се очаква да бъде през 2025 година.  

На 9 февруари, по време на годишната пресконференция на Агенцията за ядрено регулиране, беше изтъкнато, че няма да се прави компромис с издаването на лицензия за използване на свежо ядрено гориво на „Уестингхаус“ на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *