ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

В УНСС ще бъде изградена фотоволтаична инсталация за 2 млн. лева

Ректорът на Университа за национално и световно стопанство (УНСС) проф. д-р Димитър Димитров, Тихомир Банков, управител на „Прострийм груп“ и Станимир Смилков, управител на „Бюро Веритас България“, подписаха договор с гарантиран резултат (ЕСКО договор) за изпълнение на обществена поръчка за оползотворяване на енергия от възобновяеми източници чрез изграждане на фотоволтаична инсталация за производство на ел. енергия.

Договорът с гарантиран резултат или така наречения ЕСКО договор е специфичен търговски договор, регламентиран с няколко текста от Закона за енергийната ефективност, от Закона за общинския дълг, от Закона за възобновяемите и алтернативните енергийни източници, и от Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Особености на този вид договаряне е, че изпълнителят на енергоефективната услуга изчислява и гарантира икономията от реализираните енергоспестяващи мерки, осигурява финансирането на
проекта, а възнаграждението му се определя от постигнатата фактическа икономия по време на срока на откупуване.
Реализацията на проекта на УНСС ще бъде на два етапа. През първия етап за осем месеца ще бъдат проектирани и изградени две инсталации – една, която ще е покривна и фотоволтаична, и втора, която ще е на паркинг, за производство на ел. енергия.

В следващия етап ще се извършва мониторинг на постигнатите резултати, поддръжка и изплащане на инвестицията за сметка на постигнатото производство на електроенергия – дейности, които ще се поемат от „Прострийм груп“.

Финансирането на проекта в размер на над 2 млн. лв. и се осигурява от „Прострийм груп“, като инвестицията ще се изплаща за сметка на икономията на електроенергията, генерирана от действието на изградената фотоволтаична централа.

Строителният надзор на проекта ще се осъществява от „Бюро Веритас България“.

Проф. Димитър Димитров подчерта, че УНСС е един от първите университети в България, които обръщат сериозно внимание на внедряване на зелената енергия. 

„Този договор е много актуален предвид енергийната криза. За нас този проект е важен, защото вървим в посоката на опазване на околната среда, на енергийна независимост и намаляване на сметките,“ допълни проф. Димитров.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *