ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Газов контейнер гръмна в “Квадрат 500”

квадрат 500

Проверяват дали са увредени картини вследствие на авария в “Квадрат 500”

По сигнал, постъпил от Националната галерия – “Квадрат 500”, за авария в едно от депата, свързана със системата за пожарна безопасност, Министерство на културата назначи спешна проверка. Част от контейнерите са изпуснали инертен газ, което е задействало алармата на охранителната система. В момента екипи на Националната галерия, на Инспектората на Министерството на културата и представители на “Пожарна безопасност” регистрират обстоятелствата около инцидента. Има щети, пострадали са въздуховодите на инсталацията и фрагменти от окачения таван.

Аварията се е случила в едно от депата, съдържащо произведения от началото на XX век. Няколко картини са паднали от стелажите и екип от реставратори изследва състоянието им в момента.

Министерство на културата ще изчака окончателния доклад, като заявява готовността си да покрие евентуалните разходи, причинени от инцидента. На този етап не се очаква от галерията да отменят изложби.

През януари 2017 г. авария на климатичната система повреди няколко от най-ценните картини в “Квадрат 500”. През февруари 2016 г. падна частично мазилката от тавана в две зали.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *