ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Газът за 2023 е осигурен, увери зам.-министърът на енергетиката

заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков и изпълнителният директор на НЕК инж. Мартин Георгиев взеха участие в заседание на Асамблеята на донорите на Международен фонд "Козлодуй”

“Очакваме две трети от газа, който се доставя за България, да бъде от втечнен газ и една трета от това, което получаваме от азерския газ по връзката с Гърция”, каза зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков

Газът за 2023 година е осигурен, очакванията са за стабилизиране на цените през зимните месеци, които предстоят. Това заяви пред БНТ служебният заместник-министър на енергетиката Еленко Божков. По думите му по-топлата зима означава по-малко използвано количество газ от газохранилището в Чирен. “Очакваме две трети от газа, който се доставя за България, да бъде от втечнен газ и една трета от това, което получаваме от азерския газ по връзката с Гърция. Руски газ не тече”, допълни той.

В Министерския съвет днес ще бъде подписано споразумение между “Булгаргаз” и турската държавна енергийна компания “Боташ”. Това споразумение ще даде достъп на България до основната част от терминалите в Турция. То се сключва за срок от 13 години.

Преди дени КЕВР утвърди поскъпването на природния газ през януари с 22%. Заместник енергийният министър уточни, че “Булгаргаз” регистрира значителен приход последните месеци – печалба над 7 милиона лева.

Божков коментира, че не би трябвало да има притеснения и въпросителни около сделката за АЕЦ “Козлодуй” за доставките на свежо ядрено гориво за пети блок с “Уестингхаус” и за шести блок с “Фраматом”. Божков увери, че нещата са ясни и прозрачни. “Сделката означава диверсификация и смяна на горивото за пети блок, която отдавна се изисква”, каза той и и подчерта, че този преход не означава поскъпване на тока, който ще произвежда АЕЦ.

Предстои да бъде одобрена и приета стратегия за отработеното ядрено гориво в България, като държавата ни е в преговори за изработване на контейнери за съхранение за период от 50 до 100 години. “Има решение на Народното събрание от ноември, според което до 2027 година цените на електрическата енергия за бита трябва да останат на регулиран пазар, тоест трябва да бъдат регулирани така че да можем да се справим с тях, небитовите потребители и сега са на свободен пазар с компенсации”, отбеляза зам-министъра.

Той поясни, че според дефиницията за енергийно беден 35% процента от населението трябва да бъде обявено за такова и да получава помощи, като се очаква този ресурс да се търси от средствата във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост. Нужно е предоговаряне на сроковете за затваряне на въглищните централи. “Този проблем е забатачен от предишното правителство на “Продължаваме промяната”, смята Божков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *