ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Очаква се природният газ у нас да е с 30% по-евтин през февруари

Газ - цени - енергийна криза

Окончателното решение за цените на газа за следващия месец ще бъде взето на 1 февруари

Цената на природния газ за февруари у нас ще бъде в диапазона на 129 -130 лева на мегаватчас. Това обяви изпълнителният директор на “Булгаргаз” Деница Златева по време на заседанието на Комисията за енергийно и водно регулиране, на което се решава колко да струва синьото от следващия месец.

На 11 януари “Булгаргаз” внесе заявление за февруарската цена. Тогава дружеството предложи цена от 135, 38 лв. за мегаватчас. То е на база котировките на горивото на нидерландската борса TTF за първите 10 дни на януари.

“Запознахме се с изпратения ни доклад и нямаме възражения. Прогнозната цена беше изпратена 20 дни преди началото на февруари, тоест – на 11 януари. Оттогава има развитие и цената, която очакваме от 1 февруари, е 129-130 лв. Тя е близо 30% по-ниска от тази за януари. В микса имаме структурирани четири доставчици, трима избрани през тръжна процедура, която финализирахме през декември, и също така една четвърт – това са нагнетени количества в Чирен. Всички количества са осигурени”, каза Златева.

Председателят на КЕВР Иван Иванов посочи, че няма да има промяна в цените на парното, топлинната енергия и елекроенергията. “Очевидно няма никаква опасност Комисията за енергийно и водно регулиране да пристъпи към промяна на цената на топлинната енергия до края на отоплителния сезон. Българските граждани могат да бъдат спокойни, че няма да има промяна в цената на топлинната енергия.”

Окончателното решение за цените на газа за следващия месец ще бъде взето на 1 февруари. В момента цената е 179 лв. за мегаватчас.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *