ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Германия вече не е зависима от руската енергия

Кристиан Кристиян Линднер

Германия напълно диверсифицира своята енергийна инфраструктура и престана да зависи от руските енергоносители. Това заяви министърът на финансите на Германия Кристиан Линднер за BBC.

“Разбира се, Германия все още е зависима от енергийните доставки, но не от Русия, а от световните пазари”, обясни министърът.

В миналото Германия внасяше около половината от своя газ и повече от една трета от своя петрол от Русия. В търсене на алтернативни енергийни източници, страната отвори отново електроцентрали, работещи с въглища, отложи плановете си да затвори трите ѝ останали атомни електроцентрали и настоя за повече капацитет за съхранение на природен газ, внасян от други страни, като Норвегия и САЩ.

Кристиан Линднер отбелязва, че новият LNG терминал на Германия е построен за около осем месеца. Освен това се предвиждат допълнителни инвестиции в инфраструктура, допълва той.

“Това е само един пример за огромната промяна в германската политика”, отбелязва министърът, добавяйки, че властите “разбраха, че трябва да засилят нашата конкурентоспособност след ерата на канцлера Ангела Меркел”, която “беше фокусирана върху силните страни на миналото”, докато “сега развиваме силните страни на бъдещето”.

По-рано през януари френската нефтена и газова компания Total Energies пусна в експлоатация терминал за приемане на втечнен природен газ (LNG) в германската общност Lubmin. Капацитетът на новото съоръжение е 5 милиарда кубически метра природен газ годишно. Това е достатъчно, за да задоволи 5 процента от нуждите на Германия от гориво.

“Европа е изправена пред историческа криза с доставките на газ поради сериозния спад в доставките от Русия. Благодарение на пускането в експлоатация на терминала в Lubmin, компанията ще може да увеличи вноса на природен газ в Европа до повече от 20 милиона тона годишно”, казва Стефан Мишел, говорител на Total Energies.

Тази седмица група експерти от германската инициатива за подземни съоръжения за съхранение на газ и водород Energien Speichern (Ines) съобщиха, че дори в случай на пълно спиране на доставките на руски газ през тръбопроводи за Европа и намаляване на вноса на втечнен природен газ, съоръженията за съхранение на Германия може отново да се напълнят преди зимата на 2023/2024 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *