ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Г-7 ще санкционира китайски, ирански и севернокорейски фирми, че помагат на Русия

Държавите от Г-7 обсъждат дали да наложат санкции на компании в Китай, Иран и Северна Корея, за които са убедени, че снабдяват Русия с части и технологии за военно приложение, твърдят запознати с въпроса лица. Целта е да се координира пакет от мерки до 24 февруари когато се навършва една година от руското нахлуване в Украйна, допълват добре информираните източници. Засега дискусиите са все още в предварителна фаза и действията, предприети от отделна членка на Г-7, могат да се различават едни от други.

Засега няма официален коментар по темата от Националния съвет за сигурност на Белия дом.

Всяка мярка ще е израз на усилията на Г-7 да прекъснат потока материали с военно приложение към Русия през трети държави, които не са се присъединили към санкциите, въведени след руската инвазия. Налице са сериозни опасения, че компаниите вероятно помагат на Москва да заобиколи западните забрани.

Съединените щати вече изразиха тревога от факта, че Китай е доставил на Русия бронежилетки и американският държавен секретар Антъни Блинкен смята да разнищи въпроса когато посети Пекин – визита, която бе отложена заради предполагаемия шпионски китайски балон, прелетял над територията на Америка. Китай нееднократно е отхвърлял твърденията на американците, че някои от държавните му фирми помагат на руснаците във войната с Украйна и контрират, че Вашингтон трябва да спре да изпраща оръжия, ако иска да сложи край на военния конфликт. Говорител на китайското министерство на външните работи коментира, че страната му “никога няма да налее гориво в огъня и да се възползва от кризата”.

Стратегическото партньорство между Китай и Русия обаче ще продължи да се задълбочава, посочи преди няколко дни китайската страна след визитата на заместник министъра на външните работи в Москва – Ма Джаоксу.

Пекин нееднократно е подчертавал правото си да поддържа търговски отношения с руската държава след началото на войната. През март китайският посланик в Москва съобщи, че близо дузина бизнеслидери тръгват към Русия, за да не губят време “да запълнят празнината” на локалния пазар.

В началото на седмицата пък китайският посланик в Париж отговори на въпроси на френски репортер дали китайски компании продават на руснаците резервни части, които могат да се използват във войната, с думите: “Частите не са оръжия, нали?”. И допълнил, че Китай не снабдява Русия с оръжия.

Приятелите на Украйна вече санкционираха ирански фирми, за които подозират, че доставят дронове на Кремъл и в момента се опитват да разширят тези мерки. Те също обвиняват и Северна Корея, че снабдява Москва с муниции. И Техеран и Пхенян отричат да помагат на Русия във войната.

Някои страни членки на Г-7 са убедени, че китайски компании продават технологични компоненти като микрочипове, използвани от руската военна машина. В ход са и усилията за затваряне на евентуални вратички в наложените санкции, които Кремъл би могъл да използва, по точно за устройства, преминаващи през трети държави, включително Обединените арабски емирства, Турция и Индия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *