ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Демерджиев: Да се търси връзка между проверките на “Хемус” и разследването срещу Желев

Демерджиев

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви, че прокуратурата трябва да търси връзка между проверките на магистрала “Хемус” и производството образувано за принуда срещу бизнесмена и собственик на “Хидрострой” Велико Желев. “При една от проверките на лотовете 5, 7, 8 и 9 на магистрала “Хемус” бе установено, че има авансово плащане за малко над 48 млн. лева за дружеството, за което говорим и сега”, каза министърът. По думите му това е било спестено от прокуратурата. “Не е лошо тя да търси връзка между двете производства. В края на декември миналата година ГДБОП са предали материали на прокуратурата. Оттук насетне за мен е важно да се види дали има връзка със ситуацията, която сега се огласи и образуваното производство за принуда и авансовото плащане от малко над 48 млн. лева за един от лотовете на “Хемус”, посочи той. И добави, че ако има такава връзка, държавното обвинение трябва да обясни каква е точно и да информира обществеността.

Министърът попита и какво се случва с материалите, касаещи трите лота – 7, 8 и 9 на магистрала “Хемус”, тъй като всички са изработени и предадени в прокуратурата. “Очаквам прокуратурата да извърши всички необходими действия по всички производства, касаещи “Хемус”, и не само по тях. Общественото внимание тук е особено голямо и очаквам прокуратурата да си свърши работата”, изтъкна Демерджиев.

Той уточни още, че по производството за принуда е установено, че има бит човек. Според него прокуратурата трябва да обясни при какви обстоятелства се е случило. “Доколкото ми е известно този човек е дал показания. Събрани са и други материали. Работата на прокуратурата е да каже какво е бил принуждаван този човек да прави. Доста оскъдна е информацията, която се поднесе днес. Когато има принуда, нормално е да се каже в какво се е изразила тази принуда. Знаете, че много щедро се оповестяват някои производства с детайли. Тук поне да се даде основна информация”, настоя вътрешният министър.

Демерджиев коментира и ареста в Узбекистан на Илиян Тодоров, осъден за двойното убийство в дискотека “Соло”. “Властите на Узбекистан са го спрели с подозрения за фалшив документ за самоличност. Той е изпратен в България. Нашите служители са проверили внимателно документа. По наличните снимки са идентифицирали човека. След това са подали съответната информация към Узбекистан. Той е задържан. Тече производство по екстрадиция. Имаме двустранно споразумение с Узбекистан. Вярвам, че няма никаква юридическа пречка този човек да бъде върнат в България”, отчете той. И допълни, че му е трудно да отговори защо 12 години този човек не е бил открит.

По повод на борбата срещу разпространението на наркотици силовият министър увери, че се полагат огромни усилия. “Надявам се, че скоро ще можем да отчетем нови сериозни резултати във връзка с разпространителите на наркотични вещества. Ще бъдем абсолютно безкомпромисни. Ще направим всичко необходимо, за да стигнем до най-високите нива на тези вериги”, подчерта той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *