ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Донев: Не бавим внасянето на предложението за предоговаряне на ПВУ

Гълъб Донев

Процедурата по предоговарянето на Плана за възстановяване би отнела толкова време, колкото договарянето на плана, каза премиерът Гълъб Донев

Служебният премиер Гълъб Донев заяви, че правителството не бави внасянето на обоснованото предложение за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, но това е сложен процес и тепърва трябва да се договори процедурата, по която да се случи. “Това е процедура, която за първи път ще се изпълни в Европейския съюз. Нито една друга държава не е претендирала предоговаряне, така че в момента водим разговори с Европейската комисия по процедурата, по която ще стане предоговарянето. Има отговор от ЕК, че такава процедура следва същото време както договарянето на подобен план. Следващата седмица вицепремиерът Пеканов започва активните разговори в Брюксел за процедурата, по която да го предоговорим”, обясни той.

Донев коментира и решението на президента да връчи третия мандат на БСП. Според него решението на държавния глава е “максимално възможният избор за трети мандат в сегашната ситуация”. Не са водени разговори с премиера за участието му или оглавяването на евентуално служебно правителство. “Не съм водил такъв разговор с президента, но знаете, че съм изключително отговорен към работата, която върша за това Министерският съвет да работи в екип и да решава най-наболелите проблеми. Не ни е страх от важните решения, но освен важните и стратегически решения, решаваме и ежедневни проблеми на българските граждани. На всеки един, който има желание за премиерския пост, го пожелавам искрено. Нека да пробва, но не само да пробва, но и да работи за интересите на България”, подчерта той.

По повод разследването на криптобанката Nexo министър-председателят каза, че служебното правителство не е разследващ орган. “Аз лично нямам информация за това някои от правителствата на държавите, които участват в разследването, да са поискали информация от страна на нашето правителство. Но това не означава, че правоохранителните органи не са получавали такива запитвания”, посочи той. По думите му прокуратурата и МВР работят активно по случая.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *