ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Донев: Преместването на паметника да бъде решено след изборите

Гълъб Донев

Служебният премиер Гълъб Донев е на мнение, че политиците трябва да оставят темата за преместването на Паметника на Съветската армия в София за след изборите. “В този момента, в разгара на предизборната кампания, политиците не трябва да противопоставят хората едни на други. А да търсят съвместни решения, така че по най-добрия начин историята да бъде предмет, който изучаваме, който помни нашето минало, нашите събития и герои, от които да се учим”, призова той пред репортери в Кюстендил. Премиерът счита, че темата трябва да остане за след изборите, за да може в спокойна обстановка да се вземе най-правилното решение.

Подготовката за вота на 2 април върви по план-графика на Централната избирателна комисия, а правителството подпомага действията по провеждането на вота, каза Донев. Кабинетът е приел план-сметката за предстоящите избори и я е допълнил с близо 6,5 милиона лева, за да бъде осигурено новото изискване в Изборния кодекс за видеонаблюдение и видеозаснемане, припомни той. “Започват масови проверки и кампания от страна на МВР, Националната агенция за приходите и другите контролни органи, които следят за купения, корпоративния вот, за да може да осигурим честни, демократични избори, такива, каквито нашата държава е имала през последните десетки години”, отбеляза министър-председателят.

Донев коментира и темата с цените на основните хранителни стоки у нас, посочвайки, че като практика в момента се наблюдава в редица търговски магазини поставянето на трайни промоции и намаления на цените от 25-27 процента, което според него говори, че има резерв за намаляването на цените на хранителните продукти, основно на онези, които са от първа необходимост и най-много засягат хората с ниски доходи. “Проверките на контролните органи, които имат отношение към защитата на потребителите, ценообразуването, качеството на храните, ще продължават. Наложени са вече неколкостотин глоби на различни търговци, предстоят още срещи с представителите на търговските вериги и производителите. Предстои внасянето на редица нормативни актове, които да регламентират и регулират целия път на хранителните продукти от производителя до магазина, за да се провери това кой къде какви надценки слага. Не е допустимо един и същи продукт в българските магазини да струва двойно повече от същият продукт в същите търговски магазини в западните държави от Европейския съюз”, подчерта той. И добави, че проверките и налагането на санкции продължават, за да бъдат “изсветлени” всички участници във веригата на продуктите до щанда.

Във връзка с проверките за некачественото строителство на пътища и арестите в бранша премиерът отбеляза, че проверките също ще продължат. И изтъкна, че те са започнали преди предизборната кампания и не са насочени срещу политически партии и техни поддръжници. “Всички материали, събрани от МВР, са предадени на съответните правоохранителни органи и всичко е в техните ръце”, категоричен е Донев.

Служебният министър-председател се включи в отбелязването на 80-ата годишнина от кюстендилската акция за спасяването на българските евреи. Той се поклони пред паметника на Димитър Пешев и Иван Момчилов в центъра на града и се включи в шествие по повод годишнината.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *