ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Донев: И днес родината ни има нужда от своите опълченци

Гълъб Донев

Българската свобода има свой връх и той се нарича Шипка. Всяка педя земя тук разказва драматичната история на българската свобода, пропита с кръвта и саможертвата на предците ни. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев в словото си при тържественото честване на връх Шипка на националния празник на България – 3 март. “Връх Шипка е свято място, което не търпи нечисти думи и недостойни постъпки. Връх Шипка е място, в което се стъпва като в храм – с вяра в сърцето, смело, но тихо, защото под земята ни стоят костите на опълченците, които браниха този връх до последен дъх“, каза премиерът.

“Днес, когато честваме 145 години от Освобождението на България, ние се прекланяме пред паметта на хилядите знайни и незнайни българи, които, изправени пред избора свобода или смърт, избраха България. Помним и никога няма да забравим воините, които в Руско-турската освободителна война отдадоха живота си за нашата свобода”, посочи Донев.

“Щом сте тук, значи България е в сърцето ви”, обърна се премиерът хората, събрали се на връх Шипка за тържественото отбелязване на празника. “Да носиш България в ума и сърцето си не е отживелица. И днес родината ни има нужда от своите опълченци по дух и своите идеалисти по душа, които ще се отрекат и ще загърбят личните си интереси и стремежи и ще се отдадат на общонационалната кауза за свободна, независима и силна България. Това е наследството, което ни завещаха опълченците на Шипка“, подчерта министър-председателят. По думите му бъдещето зависи от усилията да застанем един до друг и да определим общата посока на развитието ни като общество”.

Пред NOVA служебният премиер коментира, че дори във времена, когато сме разделени и се противопоставяме, Шипка е символът, който ни обединява. “За националното, за общото всички трябва да бъдем заедно. И трябва да помним историята такава, каквато е. Трябва да се учим от миналото, от грешките, които сме направили, за да не ги повтаряме, за да имаме един общ път към бъдещето на България”, отбеляза той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *