ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Икономист: Доходите трябва да нарастват изпреварващо на инфлацията

Любослав Костов

Инфлацията ще намалява, но доходите трябва да нарастват изпреварващо на тази инфлация. Трябва да компенсираме това, което загубихме през последната година и половина. Европейската комисия отчита тази тенденция. Но се съмнявам, че у нас сме го осъзнали. Това заяви пред NOVA главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

По думите му в България ситуацията е малко по-зле от това, което е в другите държави. “Усеща се забавяне на инфлацията. Това ще продължи цяла година. Темпът на прираст ще намалее, но ще остане положителен. Казано по по-простичък начин – ако хлябът е поскъпнал с 20%, то той ще продължи да поскъпва, но с 15 на сто”, обясни Костов. Той коментира и мерките на кабинета, касаещи цените. “Мерките закъсняха. Отдавна КЗК, КЗП и другите институции трябваше да влязат и да проверят цените в магазините. Как се образуват те и има ли спекула”, подчерта икономистът.

Според него с въвеждането на еврото от 1 януари 2024 г. няма да има увеличение на цените в магазините. “Влезем ли в еврозоната, ние ще увеличим всичките си показатели”, категоричен е той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *