ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Държавата не може да глобява за спекулативно задържане на лекарства

Лекарства

“Държавата няма механизъм, по който да санкционира складовете на едро за задържане на количества лекарства, които в същото време се намират трудно по аптеките.”

Това обясни началникът на кабинета на здравния министър Момчил Мавров по повод постъпилите в Министерството на здравеопазването сигнали за недостиг на конкретни лекарствени продукти. Той поясни, че са били извършени проверки по постъпилите сигнали за недостиг на 7 лекарства.

Единият лекарствен продукт е Ventolin Solution 5 mg/ml nebuliser solution (INN Salbutamol), за който има данни, че са правени ежемесечни доставки към търговците на едро.

Вторият е лекарственият продукт Pulmicort 0,25 mg/ml nebuliser suspension (INN Budesonide) , за който не са постъпвали сигнали за временно или постоянно преустановяване на доставките в страната, като за него са планирани и доставки до края на настоящата година.

По отношение на лекарствени продукти с търговско име Ozempic (INN Semaglutide) през 2022 година в България са внесени около 60% повече от обичайно доставяните количества. Проверките при търговците на едро показват, че лекарствени продукти с търговско име Ozempic са налични при тях.

За лекарствения продукт Remirta film-coated tablet 30 mg  (INN Mirtazapine) има постъпило уведомление за временно изчерпване на наличните количества, но е налице невъзможност за производство в кратки срокове. В началото на този месец е извършена доставка в страната от лекарствения продукт.

Относно лекарствения продукт Tresiba Solution for injection, 100 IU/ml – 3 ml (INN Insulin degludec) – е извършена доставка на лекарствения продукт и е направено разпределение на продукта в аптечната мрежа.

За лекарствения продукт – NovoRapid Penfil Solution for injection, 100 U/ml – 3 ml (INN Insulin aspart) – са планирани доставки от 20 000 опаковки през декември 2022 г., а през януари 2023 г. се очакват доставки на още 10 000 флакона.

Последният лекарствен продукт, за който са получавани сигнали в Министерството на здравеопазването, е Fraxiparine 9500 IU anti-Xa IU/ml – 0,3 ml  x 10  (INN Nadroparine). За него има информация, че доставките му са временно спрени от 14 ноември 2022 г., но се очаква те да бъдат възобновени в края на декември, още тази година. Конкретно за този лекарствен продукт, както и за някои от другите, в страната са налични заместители, посочи доц. Мавров.

Той обобщи, че в крайна сметка при проверките е установено, че само за две от лекарствата доставките са временно спрени. За останалите пет медикамента няма данни за спиране на производството им. Установено е, че са налични при търговците на едро или че се очакват доставки. 

Мавров обясни, че това, което може да се направи към момента, е единствено да се извършат проверки с цел те да окажат натиск за ускоряване на процеса. И там, където действително има проблеми, те да се решават индивидуално.

Началникът на кабинета на здравния министър обяви, че продължава работата на сформирания от министъра на здравеопазването Специализиран съвет за контрол над снабдяването с лекарства, като се обсъждат идеи за нормативни промени, които да подобрят организацията. До дни ще има конкретни предложения.

Мавров посочи, че следва да се обсъди и възможността за промяна във формулата, на база, на която се генерира забранителният списък за износ на лекарствените продукти в страната за определен интервал от време, чрез Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък на Република България.

На въпрос, свързан с Диспансера за белодробни заболявания и санаториума (тубдиспансера) в община Варна, Мавров коментира, че държавата не може да поеме дълговете на Белодробната болница във Варна, а само да плаща субсидия за извършена дейност, каквато се превежда редовно.

“Няма механизъм, по който държавата да подпомага привилегировано едно или друго лечебно заведение. Има си механизъм, по който се субсидират определени дейности, включително и за туберкулоза, за която има програма за профилактика и контрол. И не само лечебното заведение във Варна, но и много други такива лечебни заведения в страната, се субсидират по този ред,“ допълни Мавров.

Той обясни и че пациентите от болницата ще бъдат насочени към лечебно заведение или отделение в Добрич, Бургас, Велико Търново или Русе. Тъй като в самия крайморски град няма алтернатива на лечебното заведение. Преди това обаче, Мавров обърна внимание, че пациентите ще трябва да преминат специален преглед, за да се установи кои от тях са в заразна фаза на болестта и да им се издаде заповед за задължителна изолация. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *