ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Държавата отпуска до 100 000 лв. за безопасни условия на труд

Започва набирането на проекти на работодатели за съфинансиране по Фонд „Условия на труд“ (ФУТ) на Министерството на труда и социалната политика през 2023 година. Отпусканите средства ще са за подобряването на условията на труд в предприятията и за развиването на дейности по диагностика на професионалните болести.

Това стана ясно днес (21 февруари) след заседанието на Националния съвет по условия на труд и Управителния съвет на Фонда. 

Максималният размер на средствата, които се осигуряват от Фонд „Условия на труд“, е до 30 на сто от одобрените и действително извършени разходи за реализиране на проекта, но не повече от 100 000 лева. 

Целта е чрез тяхното изпълнение да се подобрят микроклиматът, електро и пожарната безопасност, техническата безопасност на работното оборудване и санитарно-битовите условия в предприятията. Друг стремеж е и да се понижат нивата на прах, шум, вибрации, вредни лъчения и опасни химични вещества. 

Проекти се приемат всеки работен ден в деловодството на ФУТ. Всички подробности и условия за кандидатстване могат да се получат на официалната интернет страница на фонда: https://www.mlsp.government.bg/dokumenti-za-kandidatstvane

През 2022 г. ФУТ е съфинансирал изпълнението на проектите в 53 предприятия, с които са подобрени условията на труд на 4260 работещи и е увеличена мотивацията им. В част от предприятията са обхванати между 80% и 100% от персонала. 

Сред добрите практики по проектите са внедряване на климатични и вентилационни системи, изграждане на преградни стени, реконструкция и изграждане на локални аспирационни уредби над източника на отделяне на прах или опасни химични вещества. С изпълнението на проектите е подобрено осветлението на работните места и е намалена опасността от трудови злополуки. 

Чрез дейностите по диагностика на професионалните болести е засилена превенцията и е подобрена културата на здравето и безопасността в предприятията. Намалени са и професионалните, и здравните рискове на работното място.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *