ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Държавата удари едно здраво рамо на туризма

зимен туризъм

Тази седмица се оказа изключително благодатна за туристическия бранш у нас. Наред с прогнозите за успешен сезон на туристическия министър Илин Димитров, правителството директно… бизнеса развърза кесията.

Благата вест стана възможна с приемането на три решения за одобряване на помощи по програмите за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в България заради войната в Украйна.

Чрез тях

държавата се задължи да изплати на над 14.9 млн.

на хотелиерите.

Първото решение за плащане обхваща шести отчетен период и времето от 1 ноември 2022 г. до 15 ноември 2022 г., за който е верифицирано предоставянето на помощ в размер на 2 807 802.45 млн. лв.  за предоставени нощувки и изхранване или само нощувка по Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в България.

Това са помощи за

осъществени и отчетени 192 451 нощувки,

включително с настаняване и предоставяне на закуска, обяд и вечеря на бежанци от Украйна с предоставена временна закрила в България, по 206 подадени заявления от места за настаняване и места за подслон.

Второто решение се отнася до плащанията за седми отчетен период и обхваща времето от 16 ноември 2022 г. до 31 декември 2022 година. За периода е верифицирана помощ в размер на 6 389 579. 25 лв.  за предоставени нощувки и изхранване или само нощувка по Програмата. Средствата са разпределени за общо 391 147 нощувки на хора от Украйна по 179 подадени заявления от места за настаняване и места за подслон.

Третото решение касае доплащането по първата програма за периода от началото на военните действия в Украйна, когато

помощта беше в размер на 40 лв. на човек

– от 24 февруари 2022 г. до 31 май 2022 година.

За него е верифицирано предоставянето на помощ в общ размер на 5 711 506 лева. С приемането му  ще бъде изплатена помощ по общо 160 подадени заявления от лица, предоставили хуманитарна помощ, изразяваща се в 133 879 нощувки и изхранвания (закуска, обяд и вечеря) на бежанците.

Тук е моментът да припомним, че на последното си заседание в средата на януари, депутатите от Комисията по туризъм бяха надлежно ограмотени от Мария Петрова – началник-кабинет на министъра на туризма, че през октомври Европейската комисия е решила

да удължи програмата за временна закрила

след нейното изтичане на 24 февруари. Схемата е лесно обяснима – на два пъти с по шест месец, защото през лятото може да се случи чудо и войната да бъде прекратена.

Пред народните представители Мария Петрова ясно подчерта, че това изискване налага съответното “прекрояване” на мерките за подкрепа и в Националния оперативен щаб, който работи по предложение за диференциране на подкрепата за следващия период на временната закрила.

Другата важна новина за туристическия бизнес дойде от Българската стопанска камара. От организацията обявиха, че

браншът ще получи достъп до милионно финансиране

за енергийно обновяване на сградния си фонд.

По тази мярка в Националния план за възстановяване и устойчивост са предвидени над 235 млн. лева. Крайният срок за подаване на проектните предложения е 15 юни.

В тази връзка, преди дни Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви процедура за подбор на предложения за изпълнение на инвестиции от крайни получатели BG-RRP-4.021 „Подкрепа за енергийно обновяване на сгради в сферата на производството, търговията и услугите“.

Основна цел на тази процедура е предоставяне на средства от Механизма за възстановяване и устойчивост за енергийно обновяване на сгради в сферата на производството, търговията и услугите, в това число от сектор „Туризъм“.

Допустимите кандидати, които ще могат да се възползват от нея са

микро, малки, средни и големи предприятия, регистрирани до 31 декември 2019 година.

От регионалната министерство съобщиха, че подаването на предложенията ще се извършва изцяло по електронен път чрез попълване на уеб базиран Формуляр за кандидатстване. Формулярът и придружителните документи ще се подават чрез Информационната система за Механизма (ИСМ) – Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на Европейския Съюз в България (ИСУН 2020), раздел „Национален план за възстановяване и устойчивост“, единствено с използването на валиден Квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула „Е-кандидатстване“.

Стана ясно, че експерти на Министерството на туризма и представители на бранша са участвали активно по разработване на процедурата заедно с колегите си от МРРБ, като по-голяма част предложенията им са били приети в окончателния вариант на документите.

Всички тези новини,

наред с вече очевидно оправдащия се оптимизъм

на бранша и началниците му от туристическото ведомство за значително по-добрите резултати, може би ще стартират дългоочакваното възраждането на този добре развиващ се преди пандемията бизнес.

Вече става ясно, че възстановяването на вътрешният пазар отново е водещ за зимните ни курорти, които се радват на близо милион нашенски туристи.

Туристическият бранш очаква, че този зимен сезон ще доближи нивата на една от най-добрите години за туризма в България – 2019 г., което означава да достигнем и надминем бройката 400 000 или общо над 1.2 млн. посещения за периода декември до началото на април.

С други думи, спокойно може да обобщим, че пандемичното въже около шията на бранша вече е скъсано.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *