ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Европейската посока на развитие на “Газпром” пострада завинаги

природен газ

Логично е “Газпром” да се преориентира към китайския пазар, тъй като европейската посока на развитие на компанията е пострадала завинаги. Това мнение изразява брокерът от “BCS World of Investments” Михаил Селезнев.

“Вярваме, че европейската посока на развитие на “Газпром” е пострадала завинаги. Логично действие за компанията би било преориентирането към китайския пазар”, коментира експертът. Той отбелязва, че това движение вече е започнало и в бъдеще ще се превърне в основна посока на развитие на компанията.

Според него е логично “Газпром” да не спре изцяло доставките за Европа, но те значително ще намалеят спрямо 2021 година.

Експертът смята, че газопроводът “Силата на Сибир”, по който се доставя газ за Приморския край и страните от Азиатско-тихоокеанския регион, ще може да увеличи доставките на газ до 38 милиарда кубически метра до 2025 година, а планираният тръбопровод “Силата на Сибир 2” ще може да доставя до 50 милиарда кубични метра. По “далечноизточния маршрут” ще могат да се доставят още 10 милиарда кубически метра за Китай, подчертава Селезнев.

Експертът отбелязва, че “Газпром” също планира да развие два големи газопреработвателни клъстера, както и широкото развитие на газоснабдяването и газификацията на територията на Руската федерация.

По-рано вицепремиерът на Руската федерация Александър Новак заяви, че проектът “Силата на Сибир-2” за доставки на газ от Руската федерация през Монголия до Китай е “много обещаващ” и ще бъде търсен на фона на нарастващото потребление на природен газ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *