ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Енергийната криза ще свие икономиката на еврозоната през 2023-а

природен газ

Енергийната криза ще доведе до допълнителен спад в икономиката на еврозоната през 2023 година. Това съобщава Financial Times, позовавайки се на икономисти.

Според тях високата инфлация и недостигът на енергийни ресурси ще провокират по-нататъшно намаляване на производството и влошаване на ситуацията на пазара на труда. Така икономиката на еврозоната ще се свие с 0.01 на сто през следващата година, докато Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) прогнозираха нейния растеж съответно с по 0.3 на сто и 0.5 процента. Според експерти, цените ще се повишат средно с повече от 6 на сто през следващата година и с почти 2.7 на сто през 2024 г., докато нивото на безработица ще нарасне от 6.5 на сто до 7.1 на сто до края на следващата година.

Анализаторите смятат, че европейските страни са успели да намалят зависимостта си от вноса на руски газ, по-специално чрез увеличаване на доставките на гориво от Норвегия, САЩ и Близкия изток. Те обаче предупреждават, че без руски газ ще бъде много по-трудно да се запълнят хранилищата преди следващата зима. Въпросът “за доставките на енергийни ресурси за този период все още е открит”, казва Силвен Бройер, главен икономист на международната рейтингова агенция S&P Global Ratings. “Пазарите на газ в Европа остават ключова рискова зона. Допълнителни прекъсвания на доставките или особено студена зима може да доведат до ново покачване на цените”, коментира Киара Зангарелли, икономист в Morgan Stanley.

Така 90 процента от 37 анкетирани от вестника икономисти смятат, че еврозоната вече е в рецесия и също така прогнозират намаляване на БВП през следващата година. Според преподавателя по икономика в Международния свободен университет по социални науки. Гуидо Карли Марчело Месори, по-нататъшното повишаване на лихвените проценти на ЕЦБ за противодействие на “прекомерната инфлация”, причинена от шока в енергийните доставки, “ще доведе до сериозна рецесия в еврозоната”.

Инфлацията в еврозоната достигна 10.6 процента между януари и октомври, пет пъти над целта от 2 на сто. На 15 декември ЕЦБ повиши основния лихвен процент за четвърти пореден път – с 50 базисни пункта, до 2.5 процента.

Енергийната криза в Европейския съюз се влоши в началото на юли, когато настъпиха първите прекъсвания на доставките на газ от Русия за редица страни от ЕС, включително проблеми с поддръжката на турбините за газопровода “Северен поток” поради ограничения. След това Европейската комисия призова страните от ЕС да се подготвят проактивно за пълно спиране на доставките на газ от Русия и да приведат в действие план за доброволно намаляване на потреблението на гориво от всички държави от общността с 15 на сто за периода от 1 август тази година до 31 март 2023 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *