ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ЕС създаде Център за данни за европейските иновационни екосистеми

„Европейската иновационна програма е призив за действие. Това демонстрира и днешната среща. Знаем предизвикателствата за изграждането на приобщаваща иновационна екосистема, но виждаме и възможностите. Само 6 месеца след представянето на иновационната програма, с проектите за иновационни екосистеми вече изпълняваме 25-те ключови дейности. Днешната дискусия е силен сигнал за важността от мрежа за сътрудничество и обмен на добри практики.”

Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел по време на среща, която организира в Брюксел, с представители на първите 44 проекта за създаването на Европейски иновационни екосистеми.Проектите се изпълняват по програма „Хоризонт Европа“ и са ключови за изпълнението на новата европейска иновационна програма. В срещата се включиха над 150 иноватори, научни изследователи, предприемачи, инвеститори и представители на академичните среди. 

Проектите за Европейски иновационни екосистеми подпомагат участието, работата в мрежа и взаимовръзката с всички ключови играчи в областта на иновациите и дълбоките технологии. Те насърчават дейности за създаване на съвместни програми между участниците и укрепване на връзката между академичните среди и индустрията. Поставя се специален акцент върху дълбоките технологични екосистеми

Мария Габриел обяви на срещата и началото на новия Център за данни за европейските иновационни екосистеми. Целта на центъра е да даде видимост на проектите за създаване на местни и национални иновационни екосистеми. 

„Сайтът на Центъра предоставя интерактивна карта, на която всеки може да отбележи своя проект или да потърси информация за други проекти във всеки регион в Европа, описание на дейностите и партньорите в консорциума,“ сподели комисар Габриел. Тя допълни и че участниците имат и възможността да се свържат с партньори от други проекти и да разширят обхвата на дейността си. 

„С новия Център искаме да проследим прогреса в постигането на целите ни за създаване на свързани и приобщаващи иновационни екосистеми, да идентифицираме ключови партньори и да набележим областите, върху които трябва да надграждаме. Ролята на местните и регионалните власти ще бъде ключова“, коментира още Мария Габриел.

Тя обясни, че насърчават иноваторите, учените и предприемачите в Европа да се възползват от възможностите на новия инструмент, да откриват нови партньори и споделят идеи, визия и добри практики.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *