ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Законът за горите позабърсан, но… не съвсем

Природозащитниците настояват за президентско вето.

Колкото ида звучи невероятно, скандалът от миналата седмица, свързан със предлаганите откровено лобистките поправки в Закона за горите (тема, която „Банкеръ“ разработи в публикацията си „Спешни” промени – на тъмно и по поръчка – надвиснаха над Закона за горите”) успя да озапти мераците на добре подбраната група нормотворци, сложили си подписите под един наистина вреден за държавата и обществото проектозакон.

Дали заради обществения натиск по темата, дали заради някаква друга причина депутатите ни размислиха и заличиха предложенията на ДПС , БСП и „Български възход“ за сеч и застрояване без формалното изключване на земите от горския фонд. В последния вариант, приет в пленарна зала от 48 Народно събрание, обаче бяха останаха няколко текста, за които спокойно можем да кажем, че са

опит за финтиране и приспиване на прирородозащитниците.

Става въпрос за разпоредбите, които засягат ловните стопанства и регламентират сечите без маркиране на дърветата.

Това е и причината, народният представител от „Продължаваме промяната“ – Александър Дунчев, да поиска президентско вето и върху тях.

На страницата си във “Фейсбук” той дава няколко примера за узаконените вече схеми на ГЕРБ, ДПС и БСП.

Според него, част от текстовете са вкарани в проекта в нарушение на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание –

абсолютно апокрифно и неаргументирано между първо и второ четене.

Отявленият защитник на горите Дунчев твърди, че тези поправки водят до бетонирането на ГЕРБ, ДПС и БСП във властта чрез схеми, кражби и купен вот с държавни пари.

Първата схема, която той описва, е тази на ГЕРБ. А примерът, който дава касае стопанствата “Кричим” и “Тунджа” (§14 от Закона за изменение и допълнение на Закона за горите).

Става дума за поправки в Закона за лова, минали и заминали през пленарната зала като преходни и заключителни разпоредби в проектозакона за изменение и допълнение на Закона за горите. И по-конкретно – с въпросните поправки се дава карт бланш на въпросните стопанства – Кричим и Тунджа – да се впишат като ловни и да бъдат подарени чрез ловна концесия на местни феодали, категоричен е Дунчев.

Според него, един от най-вероятните бъдещи концесионери на уникалното царско стопанство “Кричим” е Георги Мараджиев –

арестуваният наскоро кмет и областен координатор на ГЕРБ в Стамболийски.

И напомня разследванията на Изпълнителната агенция по горите и собственото му изслушването в Народното събрание през 2021 г. – в качеството му на изпълнителен директор – за това каква перфектната форма за източване и феодализиране на държавните ловни стопанства са концесиите на нашенските олигарси, сред които Вълка, Пилето, Валентин Златев, Цоло Вутов, Тодор Батков и др. Все теми, които „Банкеръ“ е разработвал едновременно с ударното раздаване на тези концесии, стартирано от земеделския министър в кабинета на Пламен Орешарски – Димитър Греков (29 май 2013 г. до 6 август 2014 година).

Втората схема, която Дунчев посочва е тази на ДПС. Той подозира, че тя е свързана  с

източването на инвестиционните фондове на горските предприятия

за строеж на „съоръжения за съхранение на храни за дивеча“ (§7 от Закона за изменение и допълнение на Закона за горите)

И напомня как преди дни в Народното събрание всички са научили за десетките милиони, които влязоха в държавните горски предприятия чрез електронните търгове за дървесина през 2022 година.

Според него сега отново някой е запретнал ръкави с идеята да източи тези средства. И дава пример, че това най-сгодно може да стане чрез “строителство” на ловни хамбари, защото прясно ремонтирания Закон за горите вече предвижда облекчен режим за подобни дейности.

Примерът, с който Александър Дунчев илюстира подозренията си, също звучи познато на читателите ни. Става дума за

несъществуващия „ловен хамбар“, който Румен Гайтански-Вълка

прероди в 3-етажен ловен хотел насред стопанисваното от него Държавно ловно стопанство „Искър“.

Другата “находка” на експертите от Изпълнителната агенция по горите е бил опита за узаконяване на незаконния строеж на чисто нова ловна хижа в Държавно ловно стопанство „Чекерица“, водеща се по документи… екостационар. Целта е очевидна – заобикаляне на забраната за строителство в… откраднатата чрез заменки държавна ловна гора.

Третата схема, за която алармира Дунчев, малко по-сложна, защото в този случай става дума за

узаконяване на мащабни и незаконни сечи

чрез апокрифни „план-извлечения“ и „извънредни изключения“. Нейни “майстори” са ДПС и БСП (§2, §5, §12 от Закона за изменение и допълнение на Закона за горите)

Александър Дунчев припомня още, че тази далавера беше спряна от Върховния административен съд по дело № 8328/2021, но сега отново узаконена от Народното събрание с цел увеличаване на мащабите на сеч в българските гори.

И дава примери с спряното предприето масово обезлесяване на Рила над Мала Църква в края на 2022 година. И обяснява, че такова мащабно изсичане на горите в България, при това – над разрешеното по план – се постига именно с подобни апокрифни план-извлечения.

Споменава и

временно спряната (уж) опустошителна сеч в община Своге,

Любопитното в този случай беше, че само минути след подадения сигнал за незаконните резачки и още по-незаконните пътища, “едни началници” в Държавно горско стопанство “Своге” са се опитали да узаконят всички зулуми едновременно – и чрез ползване на фалшива марка от секачите, и чрез подправяне на технологичните планове.

Е, с грижата за горите – до вчера. Защото утре – ако президентът не наложи вето, което следващият парламент да уважи, на практика строително-дърводобивните вандали ще могат да си правят каквото им хрумне. И да бъдат оневинявани чрез апокрифни “план-извлечения“ и всекидневни „извънредни изключения“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *