ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Зарков: Следващото НС ще приеме механизма за разследване на главния прокурор

Министерство на правосъдието Крум Зарков

Служебният правосъден министър е убеден, че в 49-ия парламент реформаторските сили ще надделеят.

Механизмът за разследване на главния прокурор ще бъде приет от следващото Народно събрание, уверен е служебният правосъден министър Крум Зарков. На брифинг във ведомството той заяви, че днес е станало ясно, че в сегашния парламент няма достатъчно депутати, които желаят със закон да бъде въведен механизъм за разследване на главния прокурор. “Казвам желание, защото никога не е било въпрос на време“, подчерта министърът.

По-рано стана ясно, че законодателните промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждат въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор, няма да бъдат приети в рамките на 48-ия парламент.

Във връзка с обвиненията, че е упражнил натиск върху Народното събрание да приеме законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, уреждащ разследването на главния прокурор, министър Зарков отговори, че това е вярно. “Натисках” като народен представител, като протестиращ, в последния месец “натисках” като министър и ще продължа да “натискам”, докато страната ни се превърне в истинска правова държава, т.е. държава, в която никой не е над закона“, каза той и добави, че без натиск няма да стане.

Законопроектът по думите му ще бъде приет, защото е важен за българските граждани и защото “следващото Народно събрание ще бъде принудено да го гледа и да го приеме”. На въпрос от кого ще е принуден следващият парламент, правосъдният министър отвърна: “от избирателите, от абсолютната необходимост да бъде решен един въпрос, който от прекалено дълго време тегне на шията на всички ни”. Запитан каква ще бъде разликата със сегашната ситуация, отговори, че следващото Народно събрание ще бъде различно и там “силите, които искат реформа, ще надделеят”.

Крум Зарков отбеляза, че с него не са водени разговори да остане на поста правосъден министър и в следващия служебен кабинет.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *