ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

За 2022 г. над 60 млрд. лв. е приносът на бизнеса в София към БВП

София изпреварва чувствително всички други икономически центрове в България, заради пълната си доминация в сферата на услугите, чиято брутна добавена стойност е над 38 млрд. лв. или над 86% от добавената стойност в столичната икономика.

Брутният вътрешен продукт, акумулиран в София за 2022 година, съставлява над 60 млрд. лева от този на останалата част на България. Това е пет пъти повече от икономиката на втората по големина област у нас Пловдив и седем пъти повече от икономиката на област Варна.

Брутната добавена стойност в индустрията достига над 6 млрд. лв. и носи останалите близо 14% от добавената стойност в икономиката.

Това стана ясно по време на представянето на Доклад за икономическия профил на София през 2022 година, изготвен от Института за пазарна икономика по поръчка на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции.

Средната заплата в София вече е над 2000 лева, като в дигиталния сектор е по-висока и от 4 000 лева, обяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Добавената стойност на едно наето лице в София достига над 50 хил. лв. за 2021 година. За националната икономика тази добавена стойност е около 35 хил. лева. Това е резултат от натрупаните инвестиции и развитието на дейности, които изискват квалифициран труд.

Георгиев отчете като успешен ход през последните години създадената бърза писта за административното обслужване на бизнеса.

Според него тази писта е помогнала много на София да се превърне в притегателна инвестиционна дестинация и доказателство за това е, че над половината от преките чужди инвестиции в страната са в София.

През 2021 г. икономиката на София отчита сериозен ръст и нетните приходи от продажби на нефинансовите предприятия достигат близо 171 млрд. лв. – ръст от 22.6% спрямо 2020 година. Увеличението на приходите на столичните компании се наблюдава в почти всички сектори, като търговията, енергетиката и дигиталните услуги имат най-голям принос през 2021 година.  Общо стойността на произведената продукция от предприятията в София достига 81 млрд. лв., като се отчита ръст от 7% през 2021 година.

Водещите сектори са търговията – 20% от продукцията на предприятията (8.5 млрд. лв. добавена стойност) и информационните и комуникационните технологии – 17% (8.3 млрд. лв. добавена стойност). Дигиталният сектор отчита ръст за поредна година и постоянно увеличава своя дял.

Строителството е на трето място в икономиката на София с 13% от произведената продукция. Това е единственият сектор в столицата със сериозен спад от 25% в продукцията и приходите от продажби за 2021 година. 

През 2021 г. продължава тенденцията към централизация на все по-голяма част от износа на България в столицата, като тя отговаря за 42 милиарда от общо 103 милиарда лева изнесени стоки и услуги през годината. Водещи в износа са дейности в Търговия и ремонт, ИКТ, Преработваща промишленост, Енергетика и Транспорт, складиране и площи.

През 2021 г. София концентрира в себе си 14.7 от общо 28.2 милиарда евро чуждестранни инвестиции. В София се наблюдава промяна в демографската структура: повишение на средната възраст – 35 и 49 годишните, т.е. на фона на 2011 година, когато преобладаваха 20-24 годишните и 30-35 годишните, сега има промяна на картата на населението в трудоспособна възраст. Положителната новина е, че децата под 15 години вече са повече от 15 процента. През 2021 година има нови жители на града – 30 000 души, но други 22 000 души са го напуснали.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *