ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ИКТ секторът може да заеме първо място по приходи в икономиката ни

софтуер

Информационните и комуникационните технологии, в които софтуерният сектор е водещ, има реалната възможност в следващите пет години да заеме първото място по приходи сред индустриите в българската икономика. Това каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на дискусията за представянето на данните от годишния доклад за състоянието на софтуерния сектор в България – „БАСКОМ Барометър 2022“.

„Привлечените чуждестранни инвестиции в сектор „Информационни и комуникационни технологии“ през миналата година подобриха седемгодишен рекорд и достигат близо половин милиард лева“, подчерта министър Стоянов. По думите му това е секторът на българската икономика, в който има най-голямо съсредоточаване на компании, които са европейски и световни лидери в своята дейност.

„Днес сме мотивирани не толкова да привличаме нови инвеститори в сектора, а да подпомагаме българските компании да растат и да се развиват, в това число чрез съвместни проекти с чужди партньори. Защото вече сме развили специфично ноу-хау и трябва да запазим това, което имаме и да го надграждаме“, отбелязва Никола Стоянов.

Брутната добавена стойност на ИКТ сектора нараства с 25 на сто на годишна база, а индустрията е сред трите с най-висок ръст индустрии у нас, стана ясно още по време на събитието. Според класацията „Digitalk 101“ през 2021 година компаниите от ИКТ сектора реализират над 20 на сто ръст на приходите, а прогнозите на бизнеса са за до 30 на сто ръст през тази година. „Всичко това категорично прави информационните и комуникационните технологии най-бързо развиващият се сектор в страната“, допълва икономическият министър.

В сектора са заети над 70 хил. души, като за десет години са се увеличили с 57 процента. В тази връзка министър Стоянов коментира едно от основните предизвикателства пред тази индустрия – ясен план за развитието на кадри и интегрирането им на пазара на труда, съобразно нуждите на сектора. Сред другите теми, които бяха коментирани е нуждата от координирани действия за дигитализация на малките и средните предприятия в България.

В дискусията за представянето на данните от годишния доклад за състоянието на софтуерния сектор в България взеха участие Доброслав Димитров, председател на Българска асоциация на софтуерните компании, Филип Мутафис, член на УС на асоциацията, Георги Брашнаров, член на Консултативния съвет на БАСКОМ и други.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *