ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Илон Мъск оправдан в дело, заведено от акционери на Tesla

Илон Мъск

Жури в калифорнийски щатски съд призна Илон Мъск за невинен по дело, заведено от акционери на ръководената от него компания Tesla. Това съобщи CNN.

Делото се основава на публикация на Мъск в Twitter от август 2018 г., в която той каза, че обмисля изкупуване на Tesla за 420 долара на акция. Според ищците публикуването на сделката от Мъск, която в крайна сметка не се осъществи, първо е причинило рязък скок, а след това и спад в стойността на акциите на компанията, което според потърпевшите е довело до загуба на милиарди долари.

Ищците са поискали обезщетение от Мъск за финансови щети, които според тях са причинени от публикацията на предприемача. Журито се съгласи, че бизнесменът не носи отговорност за финансовите загуби на инвеститорите, като подчерта, че ищците не са предоставили солидни доказателства за обвиненията. “Слава Богу, мъдростта на хората триумфира”, коментира Мъск в Twitter, коментирайки решението на съда.

Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ също съди Мъск през 2018 г., като го обвини във фалшификация и подвеждане на акционерите с публикацията си в Twitter. Съгласно предварително споразумение между Tesla и комисията, постигнато през септември същата година, Мъск се ангажира да плати 20 милиона долара и да се оттегли като председател на борда на директорите на Tesla, като същевременно запази позицията си на главен изпълнителен директор на компанията. Самата компания също беше осъдена да плати 20 милиона долара, освен това в нея бяха назначени двама независими директори.

Tesla е основана от Илон Мъск през 2003 година. Централният ѝ офис се намира в Остин, Тексас. Първоначално компанията се специализира изключително в производството на електрически превозни средства, но по-късно започва да създава и слънчеви панели и други системи за съхранение на енергия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *