ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Инвеститорите в недвижими имоти у нас продължават да се изтеглят

недвижими имоти

По предварителни данни нетният поток на преките инвестиции през ноември миналата година е бил положителен в размер на 0.7 млн. евро. Но сумата е значително по-ниска в сравние със същия месец на 2021 г., когато в страната ни са влезли вложения общо за 86.5 млн. евро. Това показват данните от БНБ.  

Преките чуждестранни инвестиции в страната за периода между януари и ноември, отчетени съгласно принципа на първоначалната посока на инвестицията, са в размер на 1.53 млрд. евро, което представлява 1.9 процента от БВП* на страната. Сумата е по-голяма с 69 млн. евро спрямо единадесетте месеца на 2021 г., когато вложенията са били 1.46 млрд. евро и са формирали 2.1% от БВП. 

Нетният поток от инвестициите на чуждестранни лица в недвижими имоти отново е отрицателен. От страната са излезли парични срезства в размер на 22.1 млн. евро, като най-голяма е сумата, която е изтеглена от инвеститори от Русия (19.6 млн. евро). За периода януари-ноември 2021 г. също бе отчетен отрицателен нетен поток, но от 11 млн. евро.  

По предварителни данни, реинвестираната печалба (показваща дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е с положителна стойност и възлиза на 890.2 млн. евро. И тук обаче има влошаване. За единадесетте месеца на 2021 г. този показател също е бил с положителна стойност, но тогава тази сума е била двойно по-висока (1.83 млрд. евро). 

Подобрение обаче има при нетния поток по подстатия “Дългови инструменти” (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити). Чуждестранните фирми явно гледат с по-добро око на перспективите през тази година, тъй като покозателят е с положителна стойност и възлиза на 385.2 млн. евро. За периода между януари и ноември 2021-а той е бил с отрицателна стойност от 202.6 млн. евро  

Най-големите нетни положителни потоци по преки инвестиции в страната за месеците между януари и ноември са от Кипър (375.9 млн. евро), от Белгия (222.7 млн. евро) и от Австрия (166.6 млн. евро). Прави впечатление обаче, че най-големите нетни отрицателни потоци са към Нидерландия (-295.3 млн. евро), която е най-големият инвеститор у нас, и към Люксембург (-42 млн. евро). 

*При БВП в размер на 79.02 млрд. евро за 2022 г. (прогноза на БНБ) и 71.08 млрд. евро за 2021 г. (данни на НСИ от 19 октомври 2022 г.). 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *