ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Индексът на доверие в частния бизнес се стабилизира

Пари

Годишното „Проучване на „Делойт Централна Европа” за доверието в частния капитал“ показва, че миналогодишният рязък спад в индекса на доверие отслабва въпреки предизвикателствата, пред които е изправен бизнесът. Очаква се, че 2023 г. ще бъде силна от гледна точка на частни инвестиции в Централна Европа.

Пазарите на частни капиталови инвестиции в Централна Европа през миналата година бяха повлияни от инфлацията и войната в Украйна. Въпреки това последното проучване на „Делойт“ разкрива оптимистични нагласи по отношение на пазарната активност. Над 80 процента от запитаните са уверени, че годината ще се окаже добра по отношение на възвращаемост на инвестициите.

Това създава апетит за инвестиции, като сега двойно повече участници в проучването (41%) виждат по-големи възможности в сравнение с лятото на 2022 г (18%). Сделките могат да бъдат стимулирани от смекчаване на цените, като почти половината от анкетираните смятат, че очакванията на доставчиците за цените са намалели през второто полугодие на миналата година, а близо две трети (64%) смятат, че те ще намалят през първото полугодие на 2023 година.

„Пазарът стана свидетел на необичайно голям брой сътресения само за две години, като възстановяването след пандемията беше застигнато от инфлацията и повишаването на лихвените проценти, което накара инвеститорите да са по-предпазливи“, подчертава Таня Карагеоргиева, съдружник „Финансово консултиране“ в Делойт България. „През 20-те години, в които провеждаме нашето проучване, наблюдаваме, че всеки шок е последван от повишаване на доверието, икономическите условия и броя сделки. Затова вярваме, че инвеститорите в региона натрупаха опит, който ще им помогне запазят бизнеса устойчив и да открият допълнителни възможностите за устойчив растеж.”

Структурата на финансирането на сделките се променя, като две пети от сключващите сделки вече търсят повече рискови фондове и небанкови кредитори, тъй като им е по-трудно да осигурят ливъридж за сделки. Почти една пета (17%) съобщават, че се нуждаят повече от кредитори при сключване на сделка сега в сравнение с преди шест месеца.

Инвеститорите напредват и по пътя си към ESG (Environmental, Social and Governance – екологично, социално и корпоративно управление), като една пета от тях вече са изпълнили ангажименти и цели за декарбонизация, което е с 50% повече в сравнение с нашето лятно проучване.

„Инвеститорите все повече се насочват към дейности в посока ESG, тъй като го приемат като инструмент за създаване на стойност. Точно когато регулациите се увеличават, виждаме как предишните намерения на нашите респонденти се превръщат в реални действия и това е много положителна стъпка“,посочва Таня Карагеоргиева.

Всъщност по-голямата част от участниците в сделките в последното проучване вече приемат ESG като инструмент за създаване на стойност за портфейли, което е значително увеличение от последното ни проучване, а друга четвърт (24%) виждат ESG като стратегия за намаляване на риска.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *