ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Исинератор за изгаряне на RDF отпадъци в София няма да има

Топлофикация София

В София няма да има исинератор за изгаряне на RDF отпадъци. Обществената поръчка за изграждането му бе прекратена от възложителя “Топлофикация София”. “Вече е факт, че със средства по Оперативна програма “Околна среда” (ОПОС) проектът за финансиране на “Топлофикация – София“ за изгаряне на RDF няма да се изпълни”, заяви служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова на съвместен брифинг с кмета на София Йорданка Фандъкова. Министърът припомни, че проектът е от 2018 г., като по думите ѝ екоминистерството е предупреждавало Столичната община, че ще се стигне до този развой. Сега министерството ще направи всичко възможно да не се допусне загуба на средства по оперативната програма.

Размерът, който е определен по програмата, е над 177 млн. лв. Ние сме дали на Столичната община 40% аванс в размер на 70 млн. лв., който все още е наличен по сметката на общината, посочи още Карамфилова . И подчерта, че министерството е показало “червена лампа” на общината, че допустимостта на разходите по ОПОС е 31 декември 2023 г. Парите ще се върнат по линия на ОПОС. Министърът обясни, че всички рискове са били набелязани навреме и затова е предоговорени средства по ос “Отпадъци”. “Средствата ще бъдат “релокирани за индексиране на договори пред високата инфлация”, поясни Карамфилова.

Йорданка Фандъкова призна, че общината си е давала сметка, че проектът е труден и рисков, но е важен за столицата. И отбеляза, че основната процедура за избор на изпълнител на инсталацията е била обжалвана “на всички възможни инстанции” от участниците. Според нея това е довело до забавянето на проекта.

Проектът за инсталацията за производство на енергия от RDF гориво е последната завършваща фаза на общата система за управление на отпадъци на София и това е проектът, който премина през всички проверки на Европейската комисия и компетентни дирекции, увери кметът. И отчете, че общата стойност на проекта е бил 369 млн. лв., от които 58,2% финансиране по ОПОС.

Столичният градоначалник смята, че инсталацията е важна не само за отпадъците на града, а и за диверсификация на горивото на “Топлофикация – София”. В тази връзка се търсят варианти по други механизми като RePower EU или Фонда за модернизация.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *