ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Испански компании са инвестирали у нас близо 900 млн. евро

Испания БВП

Испански компании са инвестирали до момента в страната ни близо 900 млн. евро. Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и държавния секретар на Министерство на индустрията, търговията и туризма на Кралство Испания Ксиана Мендес. Те обсъдиха мерки за насърчаване на стокообмена и инвестиционното сътрудничество между двете държави.

„Испания със сигурност е една от страните в Европейския съюз, с които имаме най-голям неизползван потенциал“, подчерта министър Никола Стоянов. По думите му една от стъпките за промяна на това е организиране на повече двустранни срещи между бизнеса. Той благодари на испанското министерство за подкрепата в организирането на съвместния бизнес форум, в който през вчерашния ден се включиха десетки компании. Държавният секретар подчерта, че България е стратегически партньор с потенциал за сериозно увеличаване на икономическото сътрудничество. „Знаем, че вече много испански компании развиват бизнес в България и търсят възможности за увеличаване на присъствието си в страната ви“, е отбелязала тя. В рамките на срещата Ксиана Мендес представи приоритетите на предстоящото испанско председателство на Съвета на ЕС, което започва на 1 юли тази година.

Испанска компания ще инвестира 50 млн. евро в завод в България.

Това стана ясно по време на среща на министър Никола Стоянов с потенциални инвеститори от кралството. Компанията произвежда тръби за водния сектор и планира да разкрие завод у нас, като продукцията да бъде реализирана в държавите от Балканския регион. По време на разговора стана ясно, че стратегическото положение на страната е било основна причина за взимане на решението, а инвеститорът вече е закупил терен у нас за своя проект.

Най-голямата високотехнологична и иновационна компания в Испания – „Индра“, търси възможности за нови проекти в България. Това беше заявено по време на посещението на икономическия министър в централата им в Мадрид. Те представиха своята дейност в областта на транспорта, въздушния трафик, отбраната и иновациите. През годините са изпълнявали няколко проекта в страната ни, но имат интерес и към сътрудничество с български фирми при участие на международни търгове и проекти.

Испански компании от отбранителната индустрия имат интерес за сътрудничество

с български партньори за изпълнение на съвместни проекти по Европейския фонд за отбрана. Това обсъдиха на среща министър Никола Стоянов и президента на Испанската технологична асоциация в сектор отбрана, сигурност, аеронавтика и космос TEDAE Рикардо Марти Флукса. Министър Стоянов отправи покана водещи испански компании от сектора да посетят страната и на място да се запознаят с възможностите на българския военно-промишлен комплекс и да бъдат обсъдени по-детайлно конкретни сфери на партньорство.

В рамките на своята визита в Мадрид министър Стоянов посети и централния офис на „Енагас“. Компанията вече 50 години е международен референт за изграждане, поддръжка и управление на газови инфраструктури. По време на разговорите стана ясно, че те имат конкретен интерес за реализацията на два проекта в България, но все още са в проучвателна фаза и предстои да посетят страната ни за детайлизиране на всички аспекти, касаещи бъдещите им планове.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *