ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Илияна Йотова е в Косово за честване на независимостта му

Илияна Йотова

Вицепрезидентът ще се срещне с косовския президент Вьоса Османи – Садриу и представители на българската общност

Вицепрезидентът Илияна Йотова е на посещение в Република Косово днес и утре по покана на президента Вьоса Османи – Садриу. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Поводът е 15-годишнината от обявяването на косовската независимост.

Йотова ще проведе двустранна среща с президента Османи – Садриу. В областите Гора и Жупа са планирани срещи на вицепрезидента с представители на българската общност.

Независимостта на Косово от Сърбия е обявена на 17 февруари 2008 г. На 9 април 2008 г. парламентът приема конституция, която влиза в сила на 15 юни същата година. Съгласно нея Косово е парламентарна република с широки пълномощия на президента, а официални езици са албански и сръбски.

На 18 февруари 2008 г. парламентът на Сърбия гласува за анулиране на едностранното обявяване на независимост на областта от Сърбия. На 22 юли 2010 г. в Хага (Нидерландия) Международният съд на ООН постановява, че едностранното обявяване на независимостта на Косово на 17 февруари 2008 г. не нарушава международното право. Същия ден Сърбия заявява, че никога няма да признае независимостта на Косово. 

България официално признава независимостта на Косово с Решение 159 на Министерския съвет от 20 март 2008 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *