ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Кабинетът одобри споразумения с ЕБВР за инвестиции в енергетиката

ЕБВР

Министерският съвет одобри проекти на две споразумения с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за предоставяне на услуги за подкрепа при изпълнението на проекти, финансирани в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) на Република България.

В компонент 4 „Нисковъглеродна икономика” от Плана са предвидени за изпълнение седем инвестиции с бенефициент Министерството на енергетиката (МЕ), като за три от тях, предвид сложността на дейностите и пилотния характер на проектите за България, бе оценена необходимостта от техническа помощ от международната финансова институция за тяхното изпълнение.

Създадена бе Междуведомствена работна група с експерти от Министерството на енергетиката и от Министерството на финансите, която оцени заявения интерес и реши да бъдат подписани споразумения с Европейската банка за възстановяване и развитие. Банката следва да окаже подкрепа при изпълнението на Инвестиция 6 за Подкрепа за нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия и на Инвестиция 8 за Национална инфраструктура за съхранение на електроенергия от възобновяеми източници (RESTORE) по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Подписването на двете споразумения с ЕБВР ще даде възможност Министерството на енергетиката да получи квалифицирана техническа помощ при изпълнението на инвестициите. Експертният опит на банката ще допринесе за качествената и навременната реализация на предвидените инвестиции от Плана – за изграждане на 1 425 MWh ВЕИ мощности с прилежащата инфраструктура за съхранение на електроенергия с капацитет 350 MWh и за закупуване, инсталиране и въвеждане в експлоатация на съоръжения за съхранение на електрическа енергия с общ заряден капацитет от 6000 MWh.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *