ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Кабинетът прие план за равенство на жените и мъжете 

неравенство

Правителството прие Национален план за действие за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете за 2023-2024 година.

Мерките в плана са структурирани в пет приоритетни области: равнопоставеност на жените и мъжете на пазара на труда и равна степен на икономическа независимост, намаляване на разликите по пол в заплащането и доходите, в участието при взимане на решения. Сред приоритетните сфери са още борбата с насилието и защитата и подкрепата на жертвите, както и преодоляването на стереотипите по пол в различни области на обществения живот.

В документа са планирани мерки за по-добро съвместяване на професионалния и личен живот на родителите с малки деца и предоставяне на заетост на безработни чрез полагане на грижи за деца и насърчаване на работодателите да наемат на работа безработни лица. В плана също е включено развитие на уменията на безработни жени чрез професионално обучение за повишаване на участието им на пазара на труда. Включени са и дейности, насочени към намаляване на разликите по пол в доходите и насърчаване на равна степен на икономическа независимост, предоставяне на социални услуги на жертви на насилие, повишаване на информираността и медиен мониторинг.

Според Доклад за равнопоставеността на жените и мъжете за 2021 г. коефициентът на заетост за жените (15-64 г.) е 68.9%, а за мъжете от същата възрастова група – 77.3%. Статистиката показва, че безработните на възраст между 15 и 64 години през миналата година са били 171 100 души. Средният коефициент на безработица в страната е бил 5.3%. Стойността на показателя за жените е бил 5%, а за мъжете – 5.5%, което е индикация, че безработицата сред мъжете е малко по-голяма, отколкото при жените.

Статистиката показва, че през 2021 г. средният месечен размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст е бил 566.92 лева. За мъжете стойността е била 649.44 лв., а за жените – 518.20 лева. Средната продължителност на получаване на лична пенсия за осигурителен стаж и възраст за трета категория труд през 2021 г. е 27 години за жените и 21.4 години за мъжете. През миналата година средният осигурителен доход е бил 1169.25 лв. Мъжете са се осигурявали средно върху 1 201.20 лв., а жените- върху 1135.32 лв.

Планът, приет от Министерския съвет, ще следва принципите, целите и приоритетите на Националната стратегия за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете за 2021-2030 година. Той е съотносим с националното законодателство и със стратегически документи и програми, които имат отношение към равнопоставеността на жените и мъжете и кореспондира с международни документи в тази сфера, както и с недискриминацията и правата на човека, към които България се е присъединила и има ангажименти за тяхното прилагане.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *